Statoils statsråd

Ingress

Meninger

HVER GANG OLA BORTEN MOE åpner munnen høres han ut som en talsmann for Statoil. Riktignok er olje- og energiministeren den fremste representanten for staten som hovedaksjonær i selskapet. Men Borten Moe lyder hele tida som en ansatt, ikke som en eier som bruker styringsretten og som har planer for selskapet. Senterpartiets nestleder har samtidig profil som verneskeptiker og nokså kritikkløs markedsentusiast. Til sammen tegner det et bilde av en statsråd som befinner seg helt i utkanten av det rød-grønne prosjektet. Det var vel også det - og noen anekdoter fra selskapslivet - som fikk Ole Paus til å skrive ei vise om Borten Moe der en sentral strofe lyder: «Med et åpent sinn og en åpnere smekk, gir han ansikt til alle løse kanoner på dekk».

DENNE GANG HANDLER kontroversen om Statoils planer om å kutte kostnader ved å flytte tusen arbeidsplasser fra Norge til lavkostland innen 2020. Områdene som kan bli berørt er bl.a. IT, bygg, administrasjon, personal og finans. Planene har skapt dyp uro i Ap og i SV, men Ola Borten Moe har et helt annet syn. Han mener utflagging av jobber i Statoil er helt i tråd med regjeringens politikk. I et intervju med Klassekampen i går sa han at styrets og ledelsens planer samsvarer med regjeringens ønsker som eier. Når Statoils inntekter synker som følge av lavere oljepris, mener statsråden at ledelsen har plikt til å gjennomføre kostnadskutt.

INGEN ER UENIG I AT STATOIL skal drives etter fornuftige økonomiske prinsipper. Det er enkeltheten i Ola Borten Moes syn som er oppsiktsvekkende. Å skape, utvikle og beholde arbeidsplasser og kunnskap i Norge, er åpenbart ikke noe prioritert mål. Det viktigste er at selskapene kan svare på markedsendringer, også konjunkturblaff, med tiltak de selv er tjent med. Virkningen for resten av samfunnet er bare en regning den enkelte og fellesskapet må plukke opp. Når vi samtidig vet at Statoil årlig betaler ut milliardbeløp i signaturbonuser til korrupte regimer, blir misforholdet grotesk. Dårlig kamuflert smøring til autoritære makthavere er en akseptabel kostnad, men ikke norske lønninger.

EN NESTLEDER I SP bør skjønne at enkel markedsøkonomi ikke er svaret på alle spørsmål. Får den råde over alt, ville det ikke vært mye igjen av gårdbrukeren Ola Borten Moe.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.