TROR IKKE: Verken statsminister Erna Solberg eller finansminister Siv Jensen tror på klimaendringene, skriver Mani Hussaini. Heiko Junge / NTB scanpix. 
TROR IKKE: Verken statsminister Erna Solberg eller finansminister Siv Jensen tror på klimaendringene, skriver Mani Hussaini. Heiko Junge / NTB scanpix. Vis mer

Debatt: Statsbudsjettet 2017

Statsbudsjettet er et generasjonsran

En bærekraftig framtid for våre barn vil trenge flere fellesskapsløsninger, ikke færre. Den vil kreve at landets rikeste bidrar mer, og ikke mindre.

Meninger
Mani Hussaini, leder i AUF.
Mani Hussaini, leder i AUF. Vis mer

6.oktober offentliggjorde finansminister Siv Jensen Høyre/Frp-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017. Forhåpentligvis blir det også hennes siste, for dette statsbudsjettet inneholder ikke løsninger på utfordringene Norge står overfor.

Nina Jensen i WWF sa det slik: «Med dette statsbudsjettet har regjeringen levert sin avskjedssøknad». Jeg kunne ikke sagt meg mer enig.

Det burde ikke finnes en framtid for en regjering som ikke evner å bygge landet for framtida. Det burde ikke finnes en framtid for en regjering som nekter å følge opp Parisavtalen, som ikke klarer å komme med troverdig løsninger for over 70 000 unge som står uten jobb og utdanning, og som knuser sparegrisen til våre barnebarn for å få råd til å gi Norges aller rikeste enda flere skattekutt.

Konklusjonen er sørgelig - med Høyre og Frp i regjering har vi gått fra å ha et pensjonsfond til å ha et skattefond.

Tallene er krystallklare: Norges 50 aller rikeste har fått én milliard kroner i gave fra Høyre og Frp i løpet av deres tid i regjeringskontorene. Det er det samme som det 2000 vanlige arbeidere tjener i løpet av et helt år. Og mens de med over en million i inntekt i gjennomsnitt får 2400 kroner i skattekutt, sitter de med rundt 325 000 igjen med 600 kroner. Dette er den fordelingen regjeringen mener er rettferdig.

Det er ikke en selvfølgelighet at det skal være sånn - det er resultatet av bevisste politiske valg; valg som har utspring i en ideologi og et tankesett som finner det rettferdig å stjele fra framtidens borgere for å gi gavepakker til de rikeste.

Som AUFer er det særlig sørgelig å lese om regjeringens klimasatsing. Jeg må innrømme at jeg øynet litt håp da Trine Skei Grande snakket om tidenes grønneste trontale, og om at klima endelig skulle være blant de viktigste sakene. Så feil kan man ta. Jeg husker at vi i valgkampen 2013 snakket om at Siv Jensen ikke trodde på klimaendringene.

Nå er fasiten klar, og den er om mulig enda mer sjokkerende - Erna Solberg tror heller ikke på klimaendringene.

Ingen norsk regjering kan hevde at de har gjort nok for å få ned klimagassutslippene - verken ledet av Arbeiderpartiet eller av Høyre. Men nå har vi altså en regjering som mener den ikke kan gjøre mer for klimaet, og som har stilt et ultimatum til sine samarbeidspartnere i Venstre og KrF. De tar selvfølgelig feil, og det påpeker forskerne.

Med økt bruk av oljepenger kommer selvfølgelig debatten om velferdsstatens bærekraft. Tradisjon tro vil Unge Høyre straks være på banen for å diskutere kutt i velferdstjenestene, kutt i sykelønnen og kutt i såkalte «universelle gratisgoder» - eller fellesskapsløsninger som det egentlig heter.

Om de virkelig er opptatt av å bevare velferdsstaten bør de heller slutte å pøse ut med oljemilliarder til landets aller rikeste, som både gir færre skatteinntekter og mindre økonomisk handlingsrom i fremtiden.

En bærekraftig framtid for våre barn vil trenge flere fellesskapsløsninger, ikke færre. Den vil kreve at landets rikeste bidrar mer, og ikke mindre. Statsbudsjettet som nå er lagt frem er et generasjonsran som ikke tar ansvar for klimaendringene vi og våre barn må leve med, og bruker opp pengene vi skal ha for framtida.

Da trenger Norge en ny regjering som leverer framtidsrettet politikk.