Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Statsbygg går ikke inn for høyhus

Vil anlegge park og gjøre regjeringskvartalet åpent for alle gående og syklende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsbygg går ikke inn for høyhus i det nye regjeringskvartalet, og anbefaler å tilrettelegge for gående og syklister i en park på området.

- Vi anbefaler en konsentrert bebyggelse med variert volum og moderat høyde opp mot høyblokkas høyde, men ikke noe høyhus. Vi har vært opptatt av fleksibilitet og effektivitet, derfor den konsentrerte bebyggelsen, sier administrerende Statsbygg-direktør Harald Nikolaisen i sin innledning.

Statsbygg går også inn for en park på området.

- Det er viktig å etablere et godt byrom. Vi tror alternativet vil åpne opp Oslo på en måte vi ikke har sett de siste 20 årene. Det å etablere en park er noe vi mener kan bidra til en helt ny vitalisering av området, sier Nikolaisen.

Et alternativ - Vi har to hovedmål: Det ene er å lage et godt, effektivt og fleksibelt regjeringskvartal for den framtidige statsadministrasjonen. Det andre er at dette skal bidra til en god byutvikling, for Oslo og for byens innbyggere, sier Nikolaisen videre.

HØYBLOKKA I FOKUS: Statsbygg foreslår ingen bygg høyere enn dagens høyblokk. Illustrasjon: Statsbygg / Nordic - Office of Architecture
HØYBLOKKA I FOKUS: Statsbygg foreslår ingen bygg høyere enn dagens høyblokk. Illustrasjon: Statsbygg / Nordic - Office of Architecture Vis mer

Han understreker at dagens anbefalinger er Statbyggs alternativ, og ikke nødvendigvis det alternativet politikerne til slutt bestemmer seg for.

Forslag til reguleringsplan for området går etter planen ut på høring våren 2016, med påfølgende arkitektkonkurranse i neste fase.

Det nye regjeringskvartalet skal etter planen inkludere Statsministerens kontor og alle departementene unntatt Forsvars­departementet, og skal kunne stå klart rundt 2025.

Åpent for gående Her er Statsbyggs anbefaling i korte trekk, fra orienteringen på statsbygg.no:

• Hovedvekt av bebyggelse mellom Møllergata og Grubbegata.
• Konsentrert bebyggelse med variert volumoppbygging og med moderate høyder - 24-48 m. Høyblokken (56 m) er høyeste bygning.
Et byggeområde etableres mellom H-blokken og Deichmanske bibliotek.
• Det legges til grunn 23 m² BTA per ansatt. Dette er lavere enn de 25 m² som ble brukt i parallelloppdragene, men innenfor regjeringens beslutning.
• Etablering av park i nord-østlig del av området åpner opp for bedre eksponering av kulturminner som Trefoldighetskirken og Deichmanske bibliotek.
Hovedadkomst fra Akersgata.
• Det opprettes en utvidet sikringssone, Ring 1 senkes og alle rampene som knytter Ring 1 til det omkringliggende gatenettet fjernes.
Hele området blir åpent for fotgjengere og syklister.

Seks forslag Tidligere i år kunne vi se forslagene fra seks tverrfaglige team som fikk et «parallelloppdrag» om å komme med idéer til hvordan kvartalet best kan utformes i framtida. Tegningene fra alle forslagene kan ses her.

Se klipp fra pressekonferansen øverst i denne artikkelen.

Anbefalingene fra Statsbygg er ifølge dem selv basert på «gode ideer fra parallelloppdragene, drøftinger i evalueringskomiteens rapport og andre innspill.»

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!