Statskupp på direkten

Klokka var blitt 23.20 da nyhetssjef Toralv Øksnevad gikk i studio: - Norsk rikskringkasting begynner sin sending igjen i morgen klokka åtte. Takk for i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Så kunne alle nordmenn gå trygt til sengs den 8. april 1940. Hvem kunne ane at landet få timer seinere skulle være i krig?

I går formiddag fikk jeg en ikke ubetydelig mediehistorieleksjon gjennom Kåre Johan Lunds «Statskupp per radio» i P2. Den ble laget i 1990. Men jeg tålte så visst et gjenhør med en grundig og velkomponert radiodoku-mentar som gjenskaper skjebnetimene da NRK fikk en tvilsom ære: Å introdusere radiostatskuppet.

Rådville NRK-sjefer forsto ikke helt hva som foregikk. Oslo-kringkasteren ble ikke ødelagt da alarmen gikk, i stedet valgte NRK åpen kanal mens tyskerne rykket stadig nærmere redaksjonen. Alt mens Vidkun Quisling planla sitt statskupp for åpen mikrofon. Klokka 19.25 den 9. april marsjerte NS-lederen inn i NRK-studio.

Mye gikk galt for NRK, men etterpåklokskap er jo betrakterens privilegium når historien skal fortolkes.

Verden

Diktatorer kommer og går - et sørgelig faktum man stadig blir påminnet om i P2s «Verden på lørdag». Slik også i går. Syrerne sørget da de mistet Hafez Al-Assad, sønnen Bashar arver makten og blir ung enehersker. Vil skakkjørte Syria nå åpne seg for den vestlige verden? Odd Karsten Tveit har fulgt det urolige Midtøsten i 25 år og tror på et åpnere Syria.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer