Statskupp på direkten

Klokka var blitt 23.20 da nyhetssjef Toralv Øksnevad gikk i studio: - Norsk rikskringkasting begynner sin sending igjen i morgen klokka åtte. Takk for i dag.

Så kunne alle nordmenn gå trygt til sengs den 8. april 1940. Hvem kunne ane at landet få timer seinere skulle være i krig?

I går formiddag fikk jeg en ikke ubetydelig mediehistorieleksjon gjennom Kåre Johan Lunds «Statskupp per radio» i P2. Den ble laget i 1990. Men jeg tålte så visst et gjenhør med en grundig og velkomponert radiodoku-mentar som gjenskaper skjebnetimene da NRK fikk en tvilsom ære: Å introdusere radiostatskuppet.

Rådville NRK-sjefer forsto ikke helt hva som foregikk. Oslo-kringkasteren ble ikke ødelagt da alarmen gikk, i stedet valgte NRK åpen kanal mens tyskerne rykket stadig nærmere redaksjonen. Alt mens Vidkun Quisling planla sitt statskupp for åpen mikrofon. Klokka 19.25 den 9. april marsjerte NS-lederen inn i NRK-studio.

Mye gikk galt for NRK, men etterpåklokskap er jo betrakterens privilegium når historien skal fortolkes.

Verden

Diktatorer kommer og går - et sørgelig faktum man stadig blir påminnet om i P2s «Verden på lørdag». Slik også i går. Syrerne sørget da de mistet Hafez Al-Assad, sønnen Bashar arver makten og blir ung enehersker. Vil skakkjørte Syria nå åpne seg for den vestlige verden? Odd Karsten Tveit har fulgt det urolige Midtøsten i 25 år og tror på et åpnere Syria.

Lystig var det å høre om norske etterkommere på Cook-øyene i Stillehavet, usigelig trist var det å lytte til Haakon Børdes rapport fra dødsstraff-landet USA. Her dømmes også mindreårige til døden, men de fleste amerikanere synes ikke å bekymre seg over barbariet. Når 58 kinesere dør i en trailer, var det også tankevekkende å høre professor Thomas Hylland Eriksen kritikk av et styrtrikt Europa med stengte grenser:

- Innvandring er hjelp til selvhjelp. Og dessuten lønnsomt, fortalte sosialantropologen.

Nyttig

«Verden på lørdag» er i det hele tatt radio til å bli klokere av. Her øser NRKs utenrikskorps av sine kunnskaper, i går godt bundet sammen av programleder Sidsel Wold. Og her oppe i steinrøysa er det alltid nyttig når Arnt

Stefansen minner meg om et Europa i rivende utvikling. Denne uka har NRKs mann i Brussel hatt det tungt på jobben, i skyggen av fotball-EM. Jeg misunner ham ikke:

- Jeg dekket et EU-toppmøte, men jeg kunne like godt dekket et kommunestyremøte i Grukkedal, formidlet Stefansen i et usedvanlig betuttet korrespondentbrev.