Statsminister fikk sagt opp journalister

Italias statsminister Silvio Berlusconi mente at to journalister var grunnen til at han tapte stemmer ved valget. Nå har journalistene mistet jobben.

To journalister som var falt i unåde hos statsminister Silvio Berlusconi, har fått sparken fra det italienske statsfjernsynet RAI.

De politiske aktualitetsprogrammene som ble laget av Enzo Biagi og Michele Santoro er strøket fra sendeplanen, skrev italienske aviser søndag med RAI som kilde.

Journalistene har rapportert kritisk om Berlusconi, og har hatt høye seertall med sine programmer.

Opposisjonspartiene betegner avskjedigelsen som en skandale. Berlusconi toer sine hender og viser til at saken er bestemt av RAIs ledelse. Berlusconi sier han ikke har hatt noen innflytelse over avgjørelsen, og at han ikke har noe å utsette på Biagi og Santoro.

Men det er ikke lenge siden han kritiserte de to journalistene for å motarbeide ham.

RAI begrunner avskjedigelsen med at Biagis program hadde færre seere enn en satireserie som sendes samtidig på en av Berlusconis TV-kanaler. Santoro blir bebreidet for ubalansert rapportering av den nyinnsatte RAI-ledelsen, som regnes for å stå Berlusconis regjering nær.

Berlusconi skapte oppstandelse da han i april oppfordret RAI-ledelsen til å ta Biagi og Santoro ut av sirkulasjon. Deres programmer kostet ham flere millioner stemmer ved valget, hevdet Berlusconi, som likevel vant en klar valgseier.

Statsministeren eier de tre største riksdekkende TV-kanalene i Italia, og er som sådan en konkurrent til RAI.

(NTB)

HØYERE MAKT:</B> Italias statsminister kontrollerer også flere medier.