Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Brit Awards 2020:

- Statsministeren er rasist

Rapper går løs på Boris Johnson og den britiske pressen under Brit Awards.

- RASIST: Statsminister Boris Johnson blir kalt rasist av en Storbritannias mest populære rappere. Foto: AP.
- RASIST: Statsminister Boris Johnson blir kalt rasist av en Storbritannias mest populære rappere. Foto: AP. Vis mer

Den ettertraktede prisen for beste album gikk til London-rapperen Dave for det samfunnskritiske albumet «Psychodrama». Men samfunnskritikken stoppet ikke ved anerkjennelse av albumet. Da Da skulle framføre sin låt «Black» hadde han forandret flere av versene, ifølge det The Guardian.

«It is racist, whether or not it feels racist, the truth is our prime minister’s a real racist / They say – ‘you should be grateful, we’re the least racist’ / I say the least racist is still racist»

HARDT UT: London-rapperen Dave vant prisen for beste album, men brukte mye tiden under prisutdelingen til å kritisere Boris Johnson og den britiske pressen. Foto: Doug Peters/EMPICS Editorial
HARDT UT: London-rapperen Dave vant prisen for beste album, men brukte mye tiden under prisutdelingen til å kritisere Boris Johnson og den britiske pressen. Foto: Doug Peters/EMPICS Editorial Vis mer

- Det er rasistisk uansett om føles rasistisk eller ikke. Sannheten er at vår statsminister er en ekte rasist. De sier at jeg bør føle meg heldig, fordi vi er «de minst rasistiske». Jeg sier at de som er minst rasistiske er fortsatt rasister, rappet Dave under gårsdagens prisutdeling.

Boris Johnson har hyppig vært beskyldt for rasisme. Den tidligere statsministeren David Cameron har blant annet sagt at Johnson ledet en rasistisk brexit-kampanje, blant annet ved å brukte valgkampen til å snakke om Tyrkia og landets mulige adgang til EU.

Tar Markle i forsvar

Dave kritiserte også hvordan den britiske pressen har behandlet Meghan Markle. Han mener at pressen har behandlet hertuginne Kate på en helt annen måte.

“If you don’t want to get it, then you’re never gonna get how the news treats Kate versus how they treated Meghan.”

- Hvis du ikke har lyst til forstå det, så kommer du heller aldri til å forstå hvordan media behandler Kate versus hvordan de behandlet Meghan, rappet han.

Det at Meghan har en flerkulturell bakgrunn er blitt mye diskutert, og rasistiske bemerkninger er blitt kastet mot henne ved flere anledninger de siste åra.

Til topps

Rapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards. De to ble kåret til beste britiske artister under Brit Awards 2020, mens Billie Eilish stakk av med prisen for beste internasjonale artist.

London-rapperen Stormzy sikret seg prisen for beste britiske mannlige artist da den 40. utgaven av Brit Awards gikk av stabelen tirsdag kveld. Det var hans andre Brit Award-pris. I 2018 fikk han prisen for beste album.

I kategorien beste britiske kvinnelige artist var det nykommeren Mabel som hentet hjem prisen, 30 år etter at hennes mor, Neneh Cherry, vant to Brit Awards.

Prisen for beste internasjonale kvinnelige artist gikk til Billie Eilish, mens Tyler, the Creator vant den mannlige kategorien der.

Eilish, som vant en rekke priser under Grammy-utdelingen tidligere i februar, opptrådte med tittellåten til den nye James Bond-filmen «No Time To Die».

Hele Norges coronakart