KOMMENTARER

Statsministeren har grunn til å være lei seg

Wara kunne ikke bli sittende.

BERØRT: Uansett om Tor Mikkel Waras samboer er skyldig eller ikke, ville rollen som politiets øverste sjef blitt vanskelig framover. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
BERØRT: Uansett om Tor Mikkel Waras samboer er skyldig eller ikke, ville rollen som politiets øverste sjef blitt vanskelig framover. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Ingen ble overrasket da nyheten kom: Tor Mikkel Wara får av kongen fredag formelt avskjed i nåde.

Det var helt nødvendig. Men det er trist, av flere grunner.

Det alvorlige bakteppet ble illustrert av et sammentreff som skal ha vært tilfeldig:

Statsministerens kontor (SMK) kalte torsdag ettermiddag inn til pressekonferanse for å offentliggjøre justisministerens avgang. Samtidig bekreftet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, ikke lenger «bare» er siktet for å ha tent på hans bil – for å skape inntrykk av at andre truet justisministeren.

Nå er hun formelt mistenkt for hele den lange rekken av store og små trusler og terrorhandlinger mot familiens hjem de siste månedene. I tillegg er hun mistenkt for å ha sendt trusselbrev til den andre statsråden i Justisdepartementet, samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

PST-sjefen, påtroppende politidirektør Benedicte Bjørnland, har forhåpentlig godt grunnlag for både siktelsen og mistanken når hun går ut på denne måten.

For Wara og hans nærmeste er situasjonen en tragedie. Å iscenesette trusler, brannstiftelse og hærverk mot egen bolig er i Bertheussens tilfelle å skape inntrykk av alvorlige angrep på selve demokratiet – men også på egen familie. Trusler mot en annen statsråd øker både alvoret og strafferammen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer