Statsministerens tale

Amnesty International har skrevet Erna Solbergs tale på nasjonaldagen.

KONTAKT: I år skal Erna Solberg tale til kinesiske statsledere samtidig som vi forbereder oss til å feire vår nasjonale høytidsdag. Bildet er fra 2017, da statsministeren møtte president Xi Jinping i Kina. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KONTAKT: I år skal Erna Solberg tale til kinesiske statsledere samtidig som vi forbereder oss til å feire vår nasjonale høytidsdag. Bildet er fra 2017, da statsministeren møtte president Xi Jinping i Kina. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Meninger

I år skal Erna Solberg tale til kinesiske statsledere samtidig som vi forbereder oss til å feire vår nasjonale høytidsdag. Heldigvis har Erna Solberg holdt flere fantastiske taler på 17.mai! Vi velger å ta utgangspunkt i den hun holdt for sine bysbarn i Bergen for to år siden.

Amnesty trenger kun å gjøre noen mindre justeringer for å få en oppdatert versjon til årets feiring. Norge har en statsminister som virkelig er opptatt av menneskerettighetene! I nær sagt alle taler hun har holdt på nasjonaldagen de siste årene, har dette vært et sentralt perspektiv. Solberg skal denne uken møte Li Zhanshu, lederen for folkekongressen i Kina, av mange regnet som den tredje mektigste personen i landet.

Her er talen vi mener Erna bør holde:

Kjære alle sammen, kjære Li Zhanshu!

Velkommen til folkefest!

17. mai er en folkefest. Det er vår fest. Nordmenn har funnet sin helt egen måte å feire grunnlovsdagen på, med barnetog og folkedrakter.

17. mai er først og fremst en dag for glede og feiring. Men vi kan også bruke den til ettertanke. Nordmenn er så heldige å leve i et fritt og åpent samfunn, der vi respekterer menneskerettighetene. Der vi kan holde taler på nasjonaldagen vår, uten risiko for å bli sperret inne.

Henrik Wergeland var en pådriver for det norske. For at grunnlovsdagen, 17. mai, skulle være en folkefest. Han var samtidig en pådriver for solidaritet med verdens undertrykte og kulturelt mangfold i Norge. Derfor kjempet Wergeland også for å endre grunnloven han elsket og ville at hele landet skulle feire.

Wergeland var på mange måter en menneskerettighetsforkjemper. Han kjempet mot diskriminering av jøder og muslimer. Han kjempet for frihet, likhet og brorskap. Wergelands verdier vant frem og ble Norges verdier – heldigvis.

Dessverre ser jeg at Kina har fengslet mange av dem som bruker sin ytringsfrihet. Og selv om vi nå er samlet i hyggelig lag: I dag vil jeg utfordre dere til å løslate alle politiske fanger som kun bruker sin ytringsfrihet.

I dag feirer vi nemlig verdiene våre, både de vi finner i Grunnloven, og de vi opplever som en del av vår felles identitet. Frihet. Demokrati. Tillit. Dette er verdier vi må pleie.

Kjære Li Zhanshu. Jeg vil bringe oppmerksomheten din mot Ilham Tohti. Han er en økonomiprofessor ved «Central University for Nationalities» (Minzu University) i Beijing. For mange år siden startet Ilham nettsiden «Uighur Online» hvor han kommenterte menneskerettighetsbrudd mot uigurere og andre minoriteter i Kina. Selv om alt rundt nettsiden var en legitim bruk av ytringsfriheten, har siden blitt stengt flere ganger.

I januar 2014 ble Ilham arrestert. I fem måneder ble han holdt i isolasjon, og advokatene hans forteller at han ikke fikk mat på ti dager. Det tok seks måneder før han fikk treffe advokatene sine. Da hadde han gått ned 16 kg. I september 2014 ble Ilham dømt til livstid i fengsel for «separatisme», en anklage kinesiske myndigheter ofte bruker mot uigurere som uttaler seg om menneskerettighetsbrudd. Kjære kinesiske venner. Jeg må be dere om å løslate Ilham Tohti.

Feiringen av 17. mai er symbolsk markering og aktiv handling i en vakker symbiose. Det er god pleie av verdiene våre! Ikke alle som deltar i feiringen av grunnloven har gått sine barnsben i 17.mai-tog med bunaden på. Desto mer gledelig er det at dere deltar nå.

Om du bærer en folkedrakt, og det ikke er en bunad, er det bare et symbol på at vi kan være stolte av hvor vi kommer fra – samtidig som vi er glade i landet vi bor i. Det syns jeg er vakkert.

Kjære Li Zhanshu! Dere har internert over en million uigurer. Det er en minoritetsgruppe som stadig utsettes for tøffere behandling i Xinjang-provinsen. Det må dere få en slutt på. Nasjonaldagen til Norge handler om frihet, det vil jeg at også uigurene skal oppleve!

Det er ikke bare et ansvar for oss å vise frem våre verdier, vi har en forventning om at de som vi inngår store handelsavtaler med, respekterer menneskerettighetene.

Med dette ønsker jeg både våre kinesiske venner og den norske befolkning en riktig god 17.mai. Gratulerer med dagen!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.