Statsråd som sier ifra

Erna Solberg er kandidat til årets navn. Bli med og stem.

Jern-Erna er hun også blitt kalt, ministeren for opprørte ordførere, omstridte asylsaker og boligløse. Selv bryr hun seg ikke så mye om slike kallenavn.

- Jeg synes ikke man skal være så ømfintllig på slikt, sier bergenseren.

- Dessuten er det fort gjort at man enten blir kalt snillist eller beinhard når man har jobber som meg, sier Solberg.

Nå er det juleinnspurt for henne, mannen Sindre og barna Ingrid (5 1/2) og Erik (3 1/2) hjemme i stortingsleiligheten på Smestad i Oslo. Til helga bærer det hjem til Bergen for ordentlig familiejul.

- Mye konflikt

At hun er blitt kandidat til årets navn, synes hun både er hyggelig og overraskende.

- Jeg har jo vært mye i media, men det har vært mye konfliktsaker. Derfor forbauser deg meg litt. Jeg tror jo folk er opptatt av at politikere ikke bare snakker folk eller munnen. Men jeg trodde kritikken mot kommuneøkonomien hadde slått mer til, sier kommunal- og regionalministeren fra Høyre.

Erna Solberg har gått gradene i partiet sitt og har sittet på Stortinget og i Bergen bystyre i en årrekke. Men for folk flest var det først da hun ble statsråd for litt over et år siden at hun ble et kjent fjes.

«Erna-kurs»

- Jeg registrerer at mange mennesker sier at jeg gjør en god jobb. Og man er jo alltid sentrum i sitt eget liv, så det er jo hyggelig å få gode karakterer fra journalister og forståsegpåere. Men hyggeligst er det når vanlige folk sier det. Jeg var på Smart Club her om dagen og da var det en eldre, asiatisk dame som kløp meg i kinnet og sa jeg var flink. Det var hyggelig, sier Solberg.

Bergenseren har fått ord på seg for klar tale og sterke meninger. Lederen i Unge Høyre, Ine Marie Eriksen, mente til og med at Jan Petersen og andre høyrepolitikere burde gå på «bli tøff»-kurs hos Erna.

- Jeg tror mange politikere er bitt av basillen å være politisk korrekte. De tar så mange forbehold. Folk er redde for å spisse et budskap fordi de tror noen vil ta anstøt av det, sier Solberg.

- Er de for snille?

- Ja, jeg tror iblant de er for snille. De gir forhåpninger til folk, og så må de skuffe etterpå.

Sytete ordførere

Selv har hun fått mye kjeft fra sinte ordførere som sliter med bunnskrapte kommunekasser. Fortsatt synes Solberg at mange av ordførerne syter for mye, og at mange kommuner er ofre for sin egen ansvarsfraskrivelse gjennom år.

- En kommune som snakker om krise, men samtidig bygger nytt rådhus, svekker troverdigheten blant sine innbyggere, sier Solberg.

Det hun er mest fornøyd med i året som gikk, er arbeidet med å slå sammen kommuner. Heller ikke det er like populært i landets 435 kommuner.

- Vi har diskusjoner i 40 kommuner i dag. Jeg skulle gjerne ønske at dette hadde høyere tempo, men så lenge det skal foregå frivillig, blir det slik. Vi må desentralisere mer for å gi et bedre tilbud til brukerne i kommunene. Men det er vanskelig å desentralisere til kommuner som er for små til å skaffe fagfolk, sier Solberg.

Jernkvinnen

41-åringen sier at hun egentlig ikke har noe politisk forbilde. Og selv om hun ikke mener britenes «jernkvinne» Margaret Thatcher er noe idol, beundrer hun tøffheten hennes.

- Jeg tror det er viktig for kvinner å tørre å være tøffe, sier Solberg.

I sommer snakket hun i Dagbladet om at det er mulig å nå opp og fram selv om man ikke er ung, pen og tynn.

- Jeg synes ikke min kropp er et politisk manifest. Men jeg oppdaget at det at jeg snakket om det var viktig for noen mennesker, sier kommunalministeren.

- Jeg tror at kvinnelige politikere har en fordel fordi kvinner blir mer portrettert som hele mennesker. Du skal gi litt av deg selv. Samtidig kan det bli oppfattet som at det tipper over. Jeg tror debatten rundt Karita bar mye preg av det, sier Solberg.

- Er du selv redd for det?

- Foreløpig får jeg mest kjeft for politikken. Jeg er politiker, ikke kjendis, sier Høyre-kvinnen.

SNART JUL: Ingrid (5 1/2) og Erik (3 1/2) klarer knapt å vente til julaften. Den skal de tilbringe i Bergen sammen med mamma Erna Solberg og pappa Sindre Finnes.