Statsråden trenger ikke vekkes

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TVANG: I Dagbladet 13. mars har forbundsleder Randi Reese i Fellesorganisasjonen, et innlegg med overskriften «Hvordan vekke en statsråd?». Spørsmålet stilles i forbindelse med Helsetilsynets rapport om bruk av tvang og makt overfor mennesker med utviklingshemming.Jeg kan berolige Randi Reese med at jeg ikke trenger å vekkes. I likhet med FO er jeg opptatt av levekår for utviklingshemmede, og jeg følger opp forholdene som påpekes i rapporten, på flere måter:

OM KORT TID vil jeg få en evalueringsrapport av de særskilte reglene for bruk av tvang og makt i sosialtjenesten. Den vil blant annet omhandle spørsmål om bemanning og kompetanse, som jeg ser som vesentlig for å få ned bruken av tvang. Sosial- og helsedirektoratet og fylkesmennene har intensivert veiledningen av kommunene i bruk av regelverket, og arrangerer årlig samlinger for fylkesmennene om regelverket. Jeg har også bedt direktoratet om en oppsummering av kunnskap vi har om tjenestene til utviklingshemmede. Videre er Statens råd for funksjonshemmede bedt om å holde en høringskonferanse om levekår for mennesker med utviklingshemning til høsten. Oppsummeringen og høringskonferansen vil danne grunnlag for å vurdere behovet for ytterligere tiltak. Jeg viser også til regjeringens arbeid med å øke antall årsverk i helse- og sosialtjenesten.

TIL SLUTT VIL JEG minne om et godt budskap, som også Helsetilsynet peker på, nemlig at tvangsbruken tross alt er betydelig redusert etter at området ble lovregulert. Et tjenesteområde som tidligere i stor grad var uten offentlig innsyn, er i dag både synlig og gjenstand for tilsyn, noe som gir atskillig bedre grunnlag for å følge opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer