DEBATT

Trakassering i akademia:

Statssekretæren må tørre å erkjenne sitt ansvar

Det er gjennomført få eller ingen tilsyn som har sett på studentenes læringsmiljø.

MÅ TA ANSVAR: Dagens lovverk er full av mangler. Den siste tidens sak om seksuell trakassering i akademia demonstrer nettopp dette, skriver Mats Beldo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MÅ TA ANSVAR: Dagens lovverk er full av mangler. Den siste tidens sak om seksuell trakassering i akademia demonstrer nettopp dette, skriver Mats Beldo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Statssekretær Bjørn Haugstad mener at studentenes læringsmiljø er ivaretatt gjennom Universitets og høgskoleloven § 4-3. Dagens lovverk er full av mangler. Den siste tidens sak om seksuell trakassering i akademia demonstrer nettopp dette.

Regjeringen sammen med institusjonene gjør ikke nok for å sikre studentene et godt læringsmiljø og det er for vanskelig for studentene å melde ifra om krenkelser. De vage formuleringene i lovverket gir ikke en klar definisjon av begrepet «læringsmiljø», og «trakassering» nevnes overhode ikke. Disse uklarhetene gir rom for lokal tolkning, praktisering og prioritering. Dette fører til variasjoner og tilfeldigheter i studentenes læringsmiljø, og herunder vern mot for eksempel seksuell trakassering. Derfor må loven konkretiseres.

En ting er at loven må være klar, men de med ansvar, altså rektorene ved høgskolene og universitetene, må også vise sitt engasjement og kultur for å forbedre studentenes læringsmiljø. Deres fravær i diskusjonen viser at de ikke tar sin del av ansvaret. Det er nettopp derfor vi trenger et lovverk som krever at de tar studentenes læringsmiljø på alvor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer