Statsstøtte til tull

I går kveld opptrådde komikeren Espen Eckbo på hitAwards. Han var riktignok utkledd som M'Pete i popbandet Boyzvoice, men de fleste som følger med vet nå at Boyzvoice er et tulleband - opprettet av Eckbo og to kompiser som en ironisk spøk, myntet på popbransjens dyrking av gutteband med jenteappell.

  • Morsomt nok, det, og utvilsomt vellykket. Boyzvoice solgte 30000 eksemplarer av sin singel «Let Me Be Your Father X-Mas» i fjor høst.
  • Og hvorfor ikke en film også? En film like morsom som platene, der Tulle-Boyzvoice forteller om hvordan livet som popstjerner er og hvordan de forbereder sitt store gjennombrudd, den nye cd-en.
  • Så dette får vi se på TV3, da, kanskje? Nei, dette får vi se på kino, som en helaftens forestilling. Allerede nå i november, med tittelen «Get Ready to Be Boyzvoiced».
  • Vellykket? Vel, alle involverte tjener på det. Unntatt staten, da, ved Norsk filminstitutt, som har gitt «Get Ready to Be Boyzvoiced» en statlig gave på 3,5 millioner. Filmstøtten gis som kjent uten krav om tilbakebetaling.

Morsomt på to måter, med andre ord. Publikum, ungjentene, lot seg lure av spøken. Og spøkefuglene, inkludert multinasjonale Universal Records, tjente masse penger på det.

Så Eckbo, kompisene og plateselskapet bestemte seg for å utgi en hel cd.

De kaller det en dokumentar, men filmproduksjonens pressetalsmann Einar Røhnebæk forsnakker seg om manusets kvaliteter og hvor vanskelig det er å lage spille film på så kort tid.

Det regissør Mattis Fürst lager er en film som later som om den er en dokumentar, men som egentlig er en stramt planlagt fiksjon. Fjernere fra virkeligheten enn «Robinsonekspedisjonen».

At innspillingen skjer på kort tid, skyldes at det er i november cd-en kommer ut også. Den må være i platesjappene når filmen er på kino, for slik å skape maksimal oppmerksomhet rundt Boyzvoice - så Eckbo, kompisene, plateselskapet og filmprodusenten kan tjene maksimalt med penger.

Filmprodusenten - det er luringen Stein Roger Bull i Nordisk Film & TV - produserte også gårsdagens hitAwards-show, sørget for at Boyzvoice fikk delta der og får fantastiske rammer rundt de siste opptakene til «Get Ready to Be Boyzvoiced».

Morsomt? Vel, Eckbo ler hele veien til banken. Men i Bergen sitter filmtalentet Gunnar Vikene og sturer over de 3,5 millionene i statsstøtte han mangler for å få fullfinansiert spillefilmen «Himmelfall».