MYE OPPMERKSOMHET: Den urinerende lille hunden som dukket opp på Wall Street mandag fikk mye oppmerksomhet. Foto: Scanpix 
MYE OPPMERKSOMHET: Den urinerende lille hunden som dukket opp på Wall Street mandag fikk mye oppmerksomhet. Foto: Scanpix Vis mer

«Fearless Girl»

Statuekrangelen på Wall Street: Satte opp hundestatue som «pisset» på den fryktløse jenta

Urinerende hundestatue har fått mye oppmerksomhet på Wall Street. - Noen ble også sinte og sparket til den. 

(Dagbladet): Foran kvinnedagen i år satte kapitalforvalter-giganten State Street Global Advisors opp en bronsestatue av ei lita jente, som utfordrer den allerede eksisterende rasende oksen. Hensikten var å sette fokus på kvinnenes dramatiske underrepresentasjon i amerikanske styrer.

Kristen Visbals statue «Fearless Girl» skulle bare stå på Wall Street i noen dager, men ble raskt en turistattraksjon. I tillegg ble det startet en nettaksjon for å påvirke New Yorks myndigheter til å la statuen stå permanent.

Kunstneren bak oksen, Artura de Modica, har vært rasende over plasseringen av jenta og har ifølge Washington Post kritisert det han mener er et markedsføringsstunt.

FRYKTLØS: Kristen Visbals statue av den fryktløse jenta ble plassert på Wall Street og ble et symbol på kvinnedagen i år. Foto: Scanpix
FRYKTLØS: Kristen Visbals statue av den fryktløse jenta ble plassert på Wall Street og ble et symbol på kvinnedagen i år. Foto: Scanpix Vis mer

Urinering

Mandag fikk Modica støtte fra kunstneren Alex Gardega som i solidaritet med Modica installerte statuen med navnet «Sketchy Dog». Den lille hunden var plassert slik at det så ut som om den urinerte på jentas bein.

Hundestatuen ble stående noen timer, ifølge NBC News.

Den urinerende hundestatuen fikk mye oppmerksomhet den lille tiden den sto på Wall Street.

- De fleste syntes det var gøy. Barn klappet den og folk tok bilder sammen med den, men noen ble også sinte og sparket til den, forteller kunstner Gardega til NBC.

Gardega forteller at han lagde statuen i leire og bronseetterlignig i solidaritet med Arturo Di Modica.

- Jeg har masse empati for skaperen av oksen, Arturo. Han er veldig lei seg, sier Gardega til NBC.

Endret oksens betydning

Di Modica satte opp oksen uten tillatelse i 1989, i kjølvannet av børskrakket to år tidligere. Den ble raskt et symbol på suksess og styrke, på USAs standhaftighet selv i vanskelige tider.

Men med jenta på plass er alt forandret. Oksen er nå for mange blitt et symbol på det bestående som må bekjempes.

Kunstekspert Levi Strauss ved School of Visual Arts har tidligere uttalt at han ikke i tvil om at oksens mening nå er endret for alltid.

- Med offentlig kunst som dette vet man aldri hva som vil skje. Det er en Rohrschach-test som folk kan projisere sine egne meninger og følelser på, sier han.

KVINNEKAMPANJE: Det gigantiske reklamebyrået McCann oppfordrer mer enn 3500 selskaper - som SSGA investerer i på vegne av klienter -til å iverksette tiltak for å øke antall kvinner i styrene. Video: McCann Vis mer