Status spiller liten rolle for barnebøker

Å lese mange og å lese dem ofte er viktigere.

VIKTIGE UANSETT: «Forståelsen for barnebøkers betydning i forhold til barns utvikling, er mye viktigere enn debatten om hvorvidt barnebøker er ordentlig kunst», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Scanpix
VIKTIGE UANSETT: «Forståelsen for barnebøkers betydning i forhold til barns utvikling, er mye viktigere enn debatten om hvorvidt barnebøker er ordentlig kunst», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Barnebokforfattere blir raskt innforstått med at de driver med lavstatuskunst. Men hvorvidt bøkene blir ansett som kunst eller ei, spiller liten rolle for barna og de voksne som leser sammen med dem. For dem er en god barnebok en de vil lese igjen og igjen.

En fersk studie gjort av InFact på vegne av Goboken.no mener 75 prosent av foreldre med barn under 2 år at lesestunden påvirker utviklingen av barnets ordforråd i stor eller svært stor grad. Dette samsvarer med andre studier som viser at lesing for babyer hjelper dem å utvikle et større vokabular og bedre språkforståelse ved 2-årsalder. Og ord er viktige i førskolealderen, svært viktige.

Nylig presenterte NTB en undersøkelse som viste at 300 000 nordmenn leser så dårlig at de ikke klarer seg i samfunnet. Det er nærliggende å skylde på skolen og lærerne, men forskning viser at åra før skolestart er viktigst.

Større studier tyder på at det er mengden ord barnet hører i de første årene som er avgjørende for framtidige leseferdigheter. Når man leser høyt, vil barnet i tillegg lære å lytte oppmerksomt og konsentrere seg. Svært mye av læringen det første skoleåret skjer gjennom å lytte til det læreren sier. Barnets evne til å forstå det som blir sagt er avgjørende på veien til selv lære å lese og skrive.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer