LEDER

Staurbæring i flokk

Pepperspray mot ulv ble bare garnityr.

FLOKKLEDER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
FLOKKLEDER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Senterpartiets landsmøte i helga samlet seg først og fremst om én hovedsak: Motstand mot regjeringens sentralisering og kommunereform. Trygve Slagsvold Vedum erklærte at i 2017 går partiet til valg på å oppheve alle tvangssammenslåinger av kommuner som vedtas før det. Partilederen dro i åpningstalen linjene tilbake til Senterpartiets opprinnelse, det ble stiftet i protest mot at Høyre og Venstre sviktet bøndene og bygdene. Selv om Fremskrittspartiet har erstattet Venstre i konstellasjonen, er budskapet like klart: Nå gjentar historien seg.

Politireformen, kommunereformen og sykehusreformen er bare noen eksempler på at regjeringen gjør det senterpartistene frykter aller mest: Bidrar til å flytte folk og makt fra distriktene til mer sentrale strøk. Dette er partiets mest mobiliserende sak. På landsmøtet mimret delegater om EU-kampen, og ser mange av de samme mekanismene slå inn i debattene nå. Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) er derfor Senterpartiets sterkeste kort i valgkampen.

Det vedtatte programmet for kommunevalget, «Gode nærmiljø», argumenterer gjennomgående for at små kommuner gir best lokaldemokrati og gode bomiljø. Vedtak som å tillate pepperspray mot ulv og forby parlamentarismen i storbyene ble bare garnityr, uenighetene om klima og oljefondets investeringer nærmest en parentes. Motstanden mot regjeringen gjorde at Senterpartiets tillitsvalgte samlet seg til fest og i dag kommer oppløftet tilbake til lokallagene sine med en samlende retorikk foran valgkampen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer