FLOKKLEDER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
FLOKKLEDER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.Vis mer

Staurbæring i flokk

Pepperspray mot ulv ble bare garnityr.

Meninger

Senterpartiets landsmøte i helga samlet seg først og fremst om én hovedsak: Motstand mot regjeringens sentralisering og kommunereform. Trygve Slagsvold Vedum erklærte at i 2017 går partiet til valg på å oppheve alle tvangssammenslåinger av kommuner som vedtas før det. Partilederen dro i åpningstalen linjene tilbake til Senterpartiets opprinnelse, det ble stiftet i protest mot at Høyre og Venstre sviktet bøndene og bygdene. Selv om Fremskrittspartiet har erstattet Venstre i konstellasjonen, er budskapet like klart: Nå gjentar historien seg.

Politireformen, kommunereformen og sykehusreformen er bare noen eksempler på at regjeringen gjør det senterpartistene frykter aller mest: Bidrar til å flytte folk og makt fra distriktene til mer sentrale strøk. Dette er partiets mest mobiliserende sak. På landsmøtet mimret delegater om EU-kampen, og ser mange av de samme mekanismene slå inn i debattene nå. Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) er derfor Senterpartiets sterkeste kort i valgkampen.

Det vedtatte programmet for kommunevalget, «Gode nærmiljø», argumenterer gjennomgående for at små kommuner gir best lokaldemokrati og gode bomiljø. Vedtak som å tillate pepperspray mot ulv og forby parlamentarismen i storbyene ble bare garnityr, uenighetene om klima og oljefondets investeringer nærmest en parentes. Motstanden mot regjeringen gjorde at Senterpartiets tillitsvalgte samlet seg til fest og i dag kommer oppløftet tilbake til lokallagene sine med en samlende retorikk foran valgkampen.

Ordfører Reidar Kaabbel fra Østfold kalte kommunereformen et være eller ikke være for Senterpartiet. Han vil knuse regjeringens retorikk om demokrati og si ja til mangfoldet av kommuner.

Per Borten brukte uttrykket sprikende staur for å beskrive tida som leder av en koalisjonsregjering. Sprikende samarbeid på usikkert grunnlag krever mye omtanke og lederskap for å holdes samlet. Ingen bør være i tvil om at Senterpartiet har enorm omtanke for mangfoldet av små kommuner. Kaabbel manet derfor nå til dugnad, det han kalte staurbæring i flokk.

Med dette lite sprikende landsmøtet har Senterpartiet økt sjansene for å få til nettopp det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.