Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Staut - «Ja»

Staut rykker tilbake til start

Valdresbandet har «finni seg sjæl».

VED UTGANGSPUNKTET: Staut har  gjenfunnet sin plass midt mellom pop og folkemusikk på  album nummer fem.
VED UTGANGSPUNKTET: Staut har  gjenfunnet sin plass midt mellom pop og folkemusikk på  album nummer fem. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALBUM: Det er lett å si «Ja» til Staut, som har funnet sin plass et sted mellom Odd Nordstoga og grupper som Hellbillies og Lomsk. Etter fire album har Valdresbandet fått solid fotfeste, en god del radiospilling og mange livejobber.

Nærmere utgangspunktet

Det kan virke som om folkemusikk-influensen er blitt mindre for hver plate, så da er det gledelig å fastslå at de er der de skal være på album nummer fem. Mens «St. Peppersby» (2014) ble litt ullen konseptmessig, er Staut med «Ja» flere skritt nærmere utgangspunktet rent musikalsk.

Ja

Staut

5 1 6
Plateselskap:

Grammofon/Musikk-operatørene

«Feiende flott folkrock fra Valdres.»
Se alle anmeldelser

Og - det går ikke lenge før Asle Tronrud tar initiativet med tungt felespill på «Kardemommelov» og mektige «Født på ny» - en av tre låter med Guy Fletcher (Dire Straits / Mark Knopfler) på tangenter.

Kjærlighetsjakt

De følger opp med «Følgje hjarta», som balanserer mellom pop og folkemusikk - slik nesten bare Staut kan. Du har kanskje hørt den på TV2s «Jakten på kjærligheten».

«Johan» er egentlig bare litt johan, sjøl om teksten er ganske morsom. Han akkederer riktignok med både presten, mullaen og paven, men det musikalske uttrykket blir masete.

Waterboys

Da går det mye bedre med «Kom», som sender assosiasjoner i retning britiske The Waterboys og Dexys Midnight Runners. Et høydepunkt.

«Ei som ho» er akustisk og visepreget, med en følsom tekst av Ørnulf Juvkam Dyve og ditto vokal fra Gaute Lein Ausrød. Også et høydepunkt.

«Fliken e syne» går tankene i retning Mexico, takket være Ole Kristian Nyhagens «mariachi-trompet» (i tillegg til andre blåseinstrumenter).

Marie Tveiten fra Seljord synger duett med Ausrød på den fine balladen «E vil», mens «Døgnflugujakt» runder av Stauts mest varierte album så langt. Det er også ei fjær i hatten til produsent Alf Magne Hillestad.

Albumet har release 6. januar. Releasekonserten blir på Sentrum Scene i Oslo 14. januar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!