Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stavanger-«Askeladd» forkastet sin egen dialekt da han fikk drømmerollen

- Nå snakker jeg konsekvent østlandsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har flyttet fra Stavanger. Nå bor jeg på Østlandet og snakker østlandsk.

- Det har jeg gjort siden i fjor høst da jeg fikk rollen, sier Vebjørn «Espen Askeladd» Enger.

Stavanger x 2 Når «Askeladden - I Dovregubbens hall» målbundet det norske folk om halvannet år, vil ikke lenger Vebjørn Enger (19) og Eili Harboe (21) ukjente skuespillere.

De to unge Stavanger-skuespillerne har rollene som Espen Askeladd og prinsessa Kristin.
     
57 millioner kroner Eventyret om Askeladden er en del av selve ryggraden vår, noe av det mest norske vi kan tenke oss. Neste uke starter opptakene på spillefilmen, som har fått en prislapp på 57 millioner kroner.

Filmen basert på Asbjørnsen og Moes klassiske fortellinger får premiere høsten 2017.

Vi kjenner godt historien, både fra eventyrbøkene og ikke minst fra Ivo Caprinos klassiske animasjonsdokkefilm om Espen Askeladd. Den fattige bondesønnen legger ut på en farefull ferd for å redde kongerikets prinsesse, så han kan bruke belønningen til å redde familiegården.

En ekte Askeladd Mandag ble hele skuespillerensemblet presentert for mediene. Det er en pen bukett bestående av både erfarne, rutinerte og kjente skuespillere og ferske unge talenter som vi kommer til å høre mer fra i åra som kommer.

- Jeg er en røver som stjeler roller fra kjente skuespillere, sier Vebjørn Enger på klingende østlandsk.

- Jeg har ingen skuespillerutdannelse, bortsett fra Romerike folkehøyskole, som jeg må slutte på nå. Jeg har bare vært med i «Kompani Orheim». Jeg gleder meg og føler meg utrolig heldig - som en ekte Askeladd, sier Vebjørn Enger.

Droppet dialekten Det er umulig å høre at han kommer fra Stavanger, riktigere bestemt fra Randaberg. Dialekten avslører ikke annet enn av vi snakker med en ordkjapp lysbrunlugg fra Østlandet.

- Hvor er dialekten di?

- Den har jeg lagt fra meg.

- Da det ble bestemt at jeg fikk rollen i fjor høst, gikk jeg over til å snakke østlandsk - bortsett fra når jeg var i Stavanger, for ikke å røpe noe. Ellers har jeg vært konsekvent, jeg bor på Østlandet og snakker østlandsk, sier Enger som snakker østlandsk med overbevisning og innlevelse.

Folkeeventyr I filmen blir prinsessa er kidnappet av Dovregubben, et grusomt troll som sies å være umulig å bekjempe. I rollen finner vi en ung kvinne som ser ut som en tenåringsjente, Eili Harboe. Hun har på få år gjort seg bemerket i filmer som «Kompani Orheim», «Bølgen», «Kyss meg for faen i helvete» og «Doktor Proktors tidsbadekar».

- Manuset er kjempebra. Det tar vare på folkeevetyrtradisjonen, men bringer inn en ny historie, sier Harboe.

- Karakteren er ikke så endimensjonale som i eventyrene. Jeg kjenner Vebjørn fra «Kompani Orheim», da jeg var 16 år. Han er en askeladd, nysgjerrig og opptatt av detaljer og små ting, sier Harboe.

Kjent og ukjent Forrige uke ble det kjent at Espen Askeladd skal spilles av Vebjørn Enger. Nå er alle de andre sentrale rollene i folkeeventyret klart, og neste uke reiser et stort team til Tsjekkia for å starte innspillingen.

• Espen Askeladd: Vebjørn Enger
• Prinsesse Kristin: Eili Harboe
• Prins Sigurd: Allan Hyde
• Per: Mads Sjøgård Pettersen
• Pål: Elias Holmen Sørensen
• Espens far: Thorbjørn Harr
• Dronning Victoria: Synnøve Macody Lund
• Kong Eirik: Gard B. Eidsvold
• Huldra: Ida Ursin-Holm
• Christian: Robert Skjærstad

Internasjonal appell Regissør er Mikkel Brænne Sandemose står bak en rekke prisvinnende kortfilmer, musikkvideoer reklamefilmer. Han debuterte som spillefilmregissør med «Fritt Vilt III» i 2010, og fulgte opp med publikumssuksessen «Gåten Ragnarok» i 2013. Sistnevnte vant prisen «Folkets Amanda» og ble solgt til over 100 land.

- Mye blir filmet i filmstudioer i Tsjekkia, men de særnorske scenene skal vi selvsagt gjøres her: rundt Gaustatoppen, Vøringsfossen og i Rondane, sier regissøren.

- Historien er tuftet på Asbjørnsen og Moe, men mye blir annerledes: historien er dannelsesreise for Askeladden, fra en ansvarsløs gutt til en ansvarsfull voksen. Historien har en appell som vi tror vil vekke interesse langt utenfor Norges grenser, sier Sandemose.

Han forteller at det har tatt lang tid å finne skuespillere.

- Det begynte med Vebjørn Enger, han er en barnslig, nysgjerrige askeladdtype. Opptakene skal være ferdig i sommer.

Det er  Maipo Film og produsent Synnøve Hørsdal som står bak «Askeladden - I Dovregubbens hall». Selskapets seneste suksesser er «Doktor Proktors tidsbadekar», «Staying Alive» og «Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa».

FRA ASKEN TIL ILDEN: Espen Askeladd blir spilt av den 19 år gamle Vebjørn Enger, som i den kommende «Askeladden - I Dovregubbens hall» skal målbinde prinsessa, Eili Harboe. Foto: Arne V. Hoem
SKUESPILLERNE: Fra venstre, Huldra: Ida Ursin-Holm, Per: Mads Sjøgård Pettersen, Pål: Elias Holmen Sørensen, Espen Askeladd: Vebjørn Enger, Christian: Robert Skjærstad, Espens far: Thorbjørn Harr, kong Eirik: Gard B. Eidsvold, dronning Victoria: Synnøve Macody Lund, prinsesse Kristin: Eili Harboe og prins Sigurd: Allan Hyde. Foto: Arne V. Hoem
REGISSØREN: Regissør Mikkel Sandemose: - Historien er også dannelsesreise for Askeladden, fra en ansvarsløs gutt til en ansvarsfull voksen. Foto: Arne V. Hoem
KONGEN OG DRONNINGA: Gard B. Eidsvold har rollen som kongen, mensSynnøve Macody Lund spiller dronninga.Foto: Arne V. Hoem
Hele Norges coronakart