I NORGE:  I kveld er etterforsker Sarah Lund, spilt at Sofie Gråbøl, i Stavanger for å løse krimgåten i tv-serien «Forbrytelsen». Foto: Tine Harden / DR
I NORGE: I kveld er etterforsker Sarah Lund, spilt at Sofie Gråbøl, i Stavanger for å løse krimgåten i tv-serien «Forbrytelsen». Foto: Tine Harden / DRVis mer

Stavanger-ordfører forkorter bystyremøtet for å rekke «Forbrytelsen»

I kveld løses krimgåten i Norges oljehovedstad.

(Dagbladet): Sesong tre av den danske krimserien «Forbrytelsen» går mot slutten, og i kveld settes det endelig punktum.

I aller siste episode foregår store deler av handlingen i Stavanger-området, og da hovedrolleinnehaver Sofie Gråbøl (44) var på Risvika havn for å spille inn sluttscenene tidligere i høst, hadde hun blandede følelser.

- Det er utrolig vemodig. Vi har jobbet med dette prosjektet i sju år, og som skuespiller er det veldig lenge. Prosjektet fyller mitt hjerte, det blir trist, sa Gråbøl til Aftenbladet da.

Bystyremøte Hun har rollen som politietterforsker Sarah Lund, og det er jobben som fører henne til Norges oljehovedstad.

At den danske statskanalen DR  har valgt å avslutte hele dramaet på Vestlandet, er selvfølgelig ordføreren i Stavanger svært fornøyd med.

- Det er kjempepositivt at de har lagt slutten utenfor København. Stavanger er jo Europas energihovedstad, og ettersom tematikken dreier seg om energi og miljø, er det naturlig at handlingen foregår i Stavanger. Det gjør det kanskje enda mer realistisk også, sier Christine Sagen Helgø (H) til Dagbladet.

SKAL SE:  Ordfører i Stavanger,  Christine Sagen Helgø (H), skal avslutte bystyremøtet ekstra tidlig i kveld, for å få med seg hvordan det ender i «Forbrytelsen». Foto: Christian Kverneland
SKAL SE: Ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø (H), skal avslutte bystyremøtet ekstra tidlig i kveld, for å få med seg hvordan det ender i «Forbrytelsen». Foto: Christian Kverneland Vis mer

Hun mener serien er god, og er overbevist om at store deler av byen benker seg foran tv-skjermen i kveld - noe ordføreren også selv skal gjøre.

- Vi har møte i bystyret på mandager, men i kveld skal vi avslutte i god tid, slik at alle rekker hjem for å få se «Forbrytelsen», sier Helgø og ler.

- Skuffende Forfatter, redaktør og krimentusiast Aslak Nore driver bloggen OP-5 sammen med programleder Asbjørn Slettemark. Han har allerede sett siste episode, og har omtalt «Forbrytelsen» i flere innlegg.

- Jeg syns serien er bra, men den er også litt skuffende. I sesong en var det et klassisk og fint krimdrama, og de klarte å bevare spenningen gjennom tjue episoder med bare ett drap. Det er litt mindre troverdig nå, sier Nore til Dagbladet.

I «Forbrytelsen III» skjer det både en bortføring og et drap, og sesongen har også fått kritikk fra danske Kripos for å være lite realistisk.

Likevel er den mye omtalt, og i Norge har den samlet 420 000 seere i snitt hver mandagskveld.

- Jeg tror mange liker hovedpersonen Sarah Lund veldig god - den litt autistiske og halv-eksentriske personen. I tillegg er manuset veldig godt, og den visuelle utførelsen har vært utmerket fra første episode, sier Nore. 

Nøktern Petter Wallace, eksternsjef i NRK, er ansvarlig for at serien er blitt sendt på norske skjermer. Likevel er han nøktern til den mye omtalte suksessen.

- VISUELT BRA:  Forfatter, redaktør og krimblogger Aslak Nore mener første sesong var bedre enn tredje sesong, men at det visuelle uttrykket har holdt seg like bra hele veien.    Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
- VISUELT BRA: Forfatter, redaktør og krimblogger Aslak Nore mener første sesong var bedre enn tredje sesong, men at det visuelle uttrykket har holdt seg like bra hele veien. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Det er en serie som har nådd sitt potensiale. «Forbrytelsen» har et trofast og begeistret publikum, sier Wallace om seertallene.

Selv er han en av dem som har latt seg begeistre, og syns det er stas at krimgåten avsluttes i Stavanger.

- Jeg elsker den, og mener det er en av de beste dramaseriene jeg har sett. Det er morsomt at det avsluttes i Stavanger, spesielt ettersom det er hjembyen min. At det i det hele tatt ender i Norge er en anerkjennelse fra danskene, sier Wallace.