Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stavanger vil ta Europa

Bergen ble ingen stor suksess som europeisk kulturby. Nå kaster lillebror Stavanger inn en søknad om å få prøve seg i 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det lyser i øynene på Rolf Norås, Leikny Haga Indergaard og Siri Aavitsland. Kulturbyjegerne har ferten av kulturell prestisje og store penger, der de legger ut om sitt grandiose prosjekt. Startskuddet for Kulturby Stavanger 2008 er avfyrt. Og selv i kommunale omgivelser hos kultursjefen i Stavanger bobler visjonene som champagne.

- Det er ikke snakk om noe hvis vi blir kulturby i 2008. Jeg sier konsekvent når, smiler Leikny Haga Indergaard selvsikkert.

Modige siddiser

Biblioteksjefen, som har drevet mange store litteraturprosjekter, skal styre første etappe av arbeidet. Med seg har hun Siri Aavitsland, kunstnerisk koordinator i Stavanger kommune, Sverre Chr. Wilhelmsen fra Bergen Art Festival, Jan Erik Aanes, leder av Norge 2005, og komponist Håkon Berge.

At bare to av disse fem bor i Stavanger er ikke tilfeldig.

- Dette er ikke et lokalt anliggende. Kulturbysatsingen er et europeisk prosjekt, og vil bli den største nasjonale kultursatsingen i 2008. Vi skal presentere det ypperste norsk kulturliv har å by på, sier Rolf Norås, kommunens ambassadør i kulturbyarbeidet.

Kanskje lider siddisene av stormannsgalskap, men de er i hvert fall modige. Bare én by som er mindre enn Stavanger har fått kulturbystatus siden 1985. Og det var den spanske kulturperlen Santiago de Compostela.

- Vi vil bruke størrelsen til vår fordel, sier Norås.

- Det er mulig vi får et «underdog»-stempel. Men det er kanskje ikke så dumt. Andre, mer etablerte kulturbyer har mange forventninger til seg, mener Indergaard.

Plankomiteen kaller Stavanger «Verdens minste metropol» og mener at den, tross knappe 110000 innbyggere, har gode forutsetninger for å lykkes.

De framhever byens lange, internasjonale tradisjoner. Vikinger, sjømenn, misjonærer og nå oljefolk har alle rettet blikket utover.

Byen har et formalisert kultursamarbeid med Bilbao og regionen har eget Europa-kontor i Brussel. Over 80 nasjonaliteter, alt fra kurdiske flyktninger til amerikanske toppledere, er representert i den lille befolkningen.

Groth og Mørk

Stavanger er friby for verdens forfulgte forfattere, og de planlegger et konserthus i verdensklasse. Arrangementer som MaiJazz, Kapittel og kammermusikkfestivalen nyter høy aktelse i utlandet.

Kielland, Garborg, Hertervig og Obstfelder skal brukes for det de er verdt, i tillegg til nålevende kunstnere som Truls Mørk, Pia Myrvold, Jan Groth og Leif Ove Andsnes.

- Dere vil bruke hele regionen. Men har Rogaland mange nok kunstnere på europeisk nivå?

- Vi skal ikke bare bruke egne kunstnere, men også hente mange utenfra. Samtidig skal vi dyrke fram nye, unge talenter i tida fram mot 2008, sier Indergaard.

Lære av Bergen

Da Bergen var kulturby i 2000, var programmet for bredt og utydelig. Budsjettet var beskjedent, feiringen fikk et for lokalt preg.

- Vi legger stor vekt på å lære av deres feil. Vi skal satse mer på det spektakulære og bruke en god del mer penger. Det blir også viktig for oss å jobbe aktivt mot sentrale myndigheter, sier Rolf Norås.

Det er allerede bestemt at en britisk by skal bli Kulturby i 2008. Men reglene åpner for at én by utenfor EU også kan få være med. Stavanger satser på at deres nære forhold til Storbritannia skal telle positivt.

  • Søkerbyens program må framheve felleseuropeiske kulturstrømninger, samtidig som man spiller på byens egen historie og kulturelle særpreg.
  • Arrangementene skal blåse nytt liv i historiske kunstnere, bygninger og kunstverk. Men det er vel så viktig at byen kan bidra med nyskaping innen kunst og kultur.

Kulturbyåret skal gi arrangøren et varig kulturelt løft. Men økonomisk utbytte lokker også.

Ifølge Stavanger kommunes utredning om saken er det mer å tjene på å være kulturby enn å arrangere OL.

Glasgow har dessuten vist at kulturbystatusen kan brukes til å revitalisere en by som ligger nede. Newcastle, som de færreste forbinder med kultur, satser på ny kunstaktivitet og er en het kandidat til 2008.

Og den ligger bare en ferjetur fra Vågen i Stavanger.

FRA OLJEBY TIL KULTURBY? Stavanger vil gjerne bli Europeisk kulturby i 2008. Prosjektleder Leikny Haga Indergaard i plankomiteen kaller Stavanger «Verdens minste metropol» og mener at den, tross knappe 110000 innbyggere, har gode forutsetninger for å lykkes. Det mener kultursjef Rolf Norås også.
Hele Norges coronakart