MÅ UTENBYS: Hvis Morten Abel blir nominert til Spellemann for sitt siste album, må han denne gangen reise utenbys for å motta den. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
MÅ UTENBYS: Hvis Morten Abel blir nominert til Spellemann for sitt siste album, må han denne gangen reise utenbys for å motta den. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Stavanger vrakes som Spellemann-by

Flyttes tilbake til Oslo i 2016.

(Dagbladet): Etter en periode på tre år i Stavanger Konserthus, blir Spellemannprisen til neste år delt ut i Oslo igjen.

Kostnadsbildet ved å transportere en bransje med hovedsete i Oslo til Stavanger hvert år blir oppgitt som hovedårsaken til at den utløpende treårskontrakten ikke ble fornyet.

- Vi har hatt tre begivenhetsrike og fine år i Stavanger og har vært veldig fornøyd med det, men har nå etter en helhetsvurdering falt ned på at vi skal arrangere Spellemann i Oslo i 2016. Bakgrunnen er hovedsakelig at det er svært kostbart for både Spellemann og for en bransje med hovedsete i Oslo å flytte seg ut av byen mange år på rad, og Spellemann prøver med dette å imøtekomme ønsket fra sentrale aktører om å samle hele bransjen til fest i Oslo i januar 2016. Dette er en beslutning som foreløpig bare er tatt for 2016, skriver Spellemann-styreleder Marte Thorsby i en pressemelding.

Det er Oslo Spektrum som blir prisens hjem til neste år, når utdelinga blir flyttet tilbake til hovedstaden. 

- Det er kostbart å skulle flytte Spellemann, med hele produksjonen, medarbeiderne, bransjen og de nominerte, til Stavanger. En annen faktor er at vi ikke har klart å få med oss hele bransjen til Stavanger. Så etter tre år ute, har vi nå lyst til å ha en ordentlig bransjefest til neste år. Vi har diskutert fram og tilbake en stund. Men vi helt enige om at vi ønsker dette til neste år og at vi vil  gjøre en større produksjon enn det som er mulig i Stavanger Konserthus. Da er Oslo Spektrum en naturlig arena, sier Thorsby til Dagbladet.

Direktør i Stavanger Konserthus, Per-Harald Nilsson, synes det er leit å miste Spellemannprisen til Oslo.

- Vi har forståelse for at bransjen synes det er mer praktisk med hovedstaden, men det er trist å miste et så fint og spennende arrangement, sier Nilsson.

Han mener Spellemann kommer til å miste en dimensjon når Stavanger blir vraket til fordel for Oslo, og nevner Spellemannuka med konserter og faglige arrangementer som begivenheter som har gjort at Spellemann ikke bare har begrenset seg til å være en prisutdeling.

- Men det er jo opp til Spellemann selv hvilken ramme de vil ha rundt det. Vi er uansett veldig glad for å ha hatt dem hos oss i tre år. Og hvis de skulle komme på andre tanker, er de hjertelig velkommen tilbake neste år, sier Nilsson.