STAVER SEG FRAM: Forfatter Henrik Langeland har lenge proklamert at «Verdensmestrene» er første del av hans viktigste litterære prosjekt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STAVER SEG FRAM: Forfatter Henrik Langeland har lenge proklamert at «Verdensmestrene» er første del av hans viktigste litterære prosjekt. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Stavbrekkende seriedebut

Henrik Langeland (37) vet nøyaktig hvor det ble av staven som Oddvar Brå brakk i 1982.

||| (Dagbladet): Hver uke i sommer presenterer Dagbladet utdrag fra høstens mest imøtesette romaner. Utdragene publiseres på Db.no/litteratur mandagen etter.

Les utdraget fra «Verdensmestrene» her.

—Stavbrekket har på mange måter blitt vårt Kennedy-drap. I reaserchen til boka har jeg kommet over ting som aldri før har vært kjent. Jeg vet nøyaktig hva som skjedde med staven, og hvor den ble av. Mer enn det vil jeg ikke røpe, men den kommer til å få en lang reise gjennom bøkene mine, sier Langeland.

Følger fire familier «Verdensmestrene» er første i del av det forfatteren lenge har proklamert som sitt livs litterære prosjekt. Brås-stavbrekk er utgangspunktet for det hele — og binder sammen de fire vidt forskjellige Oslo-familiene -som Langeland planlegger å følge gjennom 80-tallet og fram til nyttårsaften 1999.

—Rent samfunnshistorisk har 80-tallet har stått litt i skyggen av 60- og 70-tallet. Ikke når det gjelder musikk, mote og merker, men med tanke på de reelle sosiale endringene som faktisk fant sted.

—Hvordan var 80-taller for deg?

—I 1982 var jeg ni år gammel. For meg var overgangen til 90-tallet i like stor grad min formative tid. Det som begynte på 80-tallet slo på mange måter ut i full blomst på 90-tallet.

—Også du?

—Hehe. Hvis du mener kviser så, ja.

Husker ikke stavbrekket Han husker ikke selv hvor han befant seg under stavbrekket. Oslo-skolene hadde fri under VM og Langeland har fundert på om han ikke kan ha befunnet seg ute i løypen et sted.

—Jeg skal love deg at jeg har anstrengt meg for å huske det. På den andre siden har det kanskje gitt meg frihet til å forestille meg hvordan mine fire hovedpersoner opplever det. Jeg skriver uansett ikke selvbiografisk, sier Langeland.

Hvor mange bøker det blir er han ikke sikker på. Først hadde han bestemt seg for at det måtte bli fire. Nå tar han det som det kommer.

—Er det egentlig så lurt å si på forhånd at dette er ditt livs litterære prosjekt?

—Jeg tror ikke at det gjør noe å kommunisere med leserne. Jeg har uansett ikke planer om å ta en Fosnes Hansen. Det er helt enkelt disse miljøene og skjebnene jeg brenner for og som jeg vil jobbe med framover.

Langeland har både hatt salgs- og anmeldersuksess med bøkene «Wonderboy» og «Francis Meyers lidenskap».

—Hva gjør du dersom anmelderne ikke liker bokprosjektet ditt?

—Da biter jeg tennene sammen og fortsetter akkurat slik jeg har tenkt. Jeg kommer til å gjennomføre dette prosjektet.