Ca. 250 000  nordmenn staver feil fordi de har spesifikke lese- og skrivevansker eller spesifikke språkvansker.  Foto: Nina Hansen
Ca. 250 000 nordmenn staver feil fordi de har spesifikke lese- og skrivevansker eller spesifikke språkvansker. Foto: Nina HansenVis mer

Stavefeil! I verdens rikeste land!

I går stavet Erna feil på Facebook. Du verden, for et engasjement det skapte.

Meninger

Vi kaller dem språksnobber. De kommenterer på språket ditt. Ingenting passerer deres kritiske øye.           

Det som skjedde skjer hver dag. Noen staver feil — og folket kaster seg på. Landet er i krise! Språket forfaller! Hva driver de egentlig med på skolen? Språksnobbene er i harnisk. Noen har stavet feil.  

La oss bare slå det fast med en gang: Dysleksi Norge er naturligvis for et godt og korrekt språk. Derfor satser vi tungt på å forbedre opplæringen for elever som strever — nettopp for å gi dem så gode basisferdigheter som mulig, bl.a. gjennom vårt prosjekt dysleksivennlig skole. Det vi ikke har forståelse for er språksnobbenes trang til å påpeke andres feil. Hvorfor er det så viktig? Tror grammatikkpolitiet at de har en misjon? At det vil hjelpe bare de påpeker det hver eneste gang noen staver feil?  

Svaret er nei. Det vil ikke hjelpe.  

Noen staver feil fordi de slurver. Ca 250 000 nordmenn staver feil fordi de har spesifikke lese- og skrivevansker eller spesifikke språkvansker. Språksnobbene vil ta de som slurver, men drar med seg mange andre i dragsuget.  

Drittslenging — unødvendig påpeking av feil når innholdet er åpenbart. Personer som forsøker å gjøre seg viktige med vanskelig og utilgjengelig språk. Alle disse bedriver mer eller mindre bevisste hersketeknikker som utestenger folk fra samfunnsdebatten. Dette kan igjen føre til at personer ikke tør å ta del i en offentlig debatt, av frykt for å få påpekt sine såreste svakheter. Det er et demokratisk problem.  

Språk er hovedsakelig et kommunikasjonsmiddel og det burde være så inkluderende og raust som mulig for at flest mulig mennesker skal bruke det komfortabelt. Det å henge seg for mye opp i skrivefeil er ekskluderende og elitistisk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.