OSLO  20161114.
SV-leder Audun Lysbakken og nestleder og finanspolitisk talsperson Snorre Valen presenterer SVs alternative statsbudsjett 2017
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OSLO 20161114. SV-leder Audun Lysbakken og nestleder og finanspolitisk talsperson Snorre Valen presenterer SVs alternative statsbudsjett 2017 Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Valgkamp:

Stay on target

I valgkampens hete kan det være lett å bli distrahert. Men som Red Leader i Star Wars sier: Stay on target!

Meninger

Spaltist

Snorre Valen

er nestleder og stortingsrepresentant for SV. Han er en av politikerne som er spaltist for Dagbladet i valgkampen.

Siste publiserte innlegg

Husker dere i fjor høst, da en amerikansk, høyrepopulistisk presidentkandidat slapp å forsvare sitt skrudde syn på makt, sin vanvittige skattepolitikk, sine sprø klimateorier, og sin fraværende forståelse av fattigdom og fordeling og utenforskap - ved å si stadig mer outrerte og bisarre ting for et jublende pressekorps?

Husker dere hvordan det endte?

Mange av de samme som ga presidentkandidaten maks uttelling hver gang han sa noe sjokkerende, sto sjokkerte igjen da han til slutt vant. Vi trenger ikke gjøre den samme tabben her hjemme. Fire år med høyrepopulister i regjering er nok. De skyr ingen midler for å få overskrifter, i deres verden er selv grunnleggende menneskerettigheter noe som kan herjes med for å få gode overskrifter.

Men det er grunn til at de holder på slik. Og det er at den samme gjengen, de samme høyrepopulistene, flittig flytter på makt og penger mens alle følger med på det siste, elleville mediestuntet.

Vi passerer snart hundre tusen barn som vokser opp i vedvarende lavinntekt, og det eneste høyrepopulistene har å melde til disse fattige, er at mange av dem har innvandrerbakgrunn. Som om dét gjør noen forskjell.

Svære velferdskonsern tjener store penger på barnevernsbarns og asylsøkeres behov for trygghet og god omsorg. Det eneste høyresiden har å melde er å hylle «gründere».

Hundrevis av familier er fratatt titusener av kroner i barnetillegg, fordi moralistene på høyresida mener man blir friskere av å bli fattigere.

Brannskadde, trafikkskadde og amputerte mister fysioterapien, og tusener av mennesker mister bostøtta, fordi velferden skal ‘målrettes' bedre, eller noe.

De 77 av Norges 100 rikeste som er arvinger kan på sin side glede seg over at arveavgiften er avskaffet - slik at deres rikdom kan gå videre i arv. Formuesskatten er kuttet med over fem milliarder kroner. I Norge har de som styrer råd til å bruke fem milliarder kroner på de rikeste. Men foreslår SV fem milliarder kroner til barnetrygden, ler de av oss.

Det trenger ikke være slik. 11. september bør du stemme SV. Du bør stemme SV fordi vi trenger å sikre flertallet. Du bør stemme SV fordi den beste medisinen mot fattigdom, forskjeller, klimagassutslipp og bråkete høyrepopulister ikke er grå sentrumseksperimenter, men en ny, rettferdig politikk. Du bør stemme SV fordi vi trenger folkevalgte som fordeler makt i stedet for å tilsløre den. Du bør stemme SV fordi vi trenger å samle venstresiden om en ordentlig, ny politikk, som setter de som trenger det mest, først.

Det er målet. Stay on target!