Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Staysman: - Musikk ment for fest og moro blir sjelden tatt seriøst

Positivt overrasket over at Kamferdrops, Ole Ivars og Bettan skal opptre på Spellemann.

Duo: Stian Thorbjørnsen og Lasse Jensen utgjør Staysman & Lass. Foto: NTB scanpix
Duo: Stian Thorbjørnsen og Lasse Jensen utgjør Staysman & Lass. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stian «Staysman» Thorbjørnsen (35) føler seg mer hjemme på Selbu samfunnshus, der han fredag opptrådte med Staysman & Lazz, enn på Spellemann-utdelingen.

- Du har den kule klubben, og så har du de som ikke er med der. Lenge tenkte jeg at det var kjipt, men nå tenker jeg at det kanskje er det som er suksess-oppskriften.

Staysman & Lazz har blant annet deltatt i MGP 2015 med «En godt stekt pizza», som sammen med «Kaptein Morgan» er deres største hits. De gjør 100 spillejobber i året og har 100 millioner strømminger av musikken sin. Uten Spellemann-nominasjoner før prisutdelingen går av stabelen på søndag, og uten P3 Gull-nominasjoner.

MGP: Staysman før MGP i 2015. Foto: Tommy Arnesen/Dagbladet
MGP: Staysman før MGP i 2015. Foto: Tommy Arnesen/Dagbladet Vis mer

- I fjor spilte vi på Rockefeller da Spellemann-showet var. Jeg ser oss mer som en motvekt, og hadde blitt paff om vi faktisk ble nominert. Vi er en del av den norske harry-kulturen, så får de innenfor Ring 3 styre på med sitt.

Paradoksalt

For Thorbjørnsen er det artister som Plumbo, D.D.E. og Vassendgutane som høster respekt.

- De har aldri vært en del av fiffen, men likevel holdt det gående i mange år.

Han synes det er paradoksalt at P3 gjerne vil ha han som gjest i studio, men ikke spillelister låtene.

- Jeg som person er altså interessant, men ikke musikken.

I det siste har det kommet opp en debatt rundt P3s profil og det at enkelte artister får mye mer eksponering enn andre. Habilitet har vært en del av denne diskusjonen, der kanalens relasjoner til sentrale bransjeaktører er blitt kritisert.

- Dette er noe jeg har lagt merke til i fem år, men jeg tror ikke det er så lett å få gjort noe med det. Jeg tar meg ikke nær av ikke å bli spilt. Men det er betenkelig at profilen deres blir mindre og mindre folkelig, mer og mer urbanisert.

- Jeg var på P3 Gull i år og syntes det var koselig, det. Som en representant for det folkelige har jeg alltid følt meg som en outsider, en som er på sidelinja. Men også som en som trives med å være en motvekt mot det etablerte, fortsetter han.

- Du synes ikke at artistvirket ditt undervurderes?

- Uansett hvor mye hardt arbeid jeg legger ned, vil jeg aldri bli en kred-artist. Heldigvis har jeg ikke behov for å være det heller.

Danseband undervurdert

Det vakte oppmerksomhet da danseband-kategorien i fjor høst ble fjernet fra Spellemann-prisen fordi det bare var åtte påmeldte. Forslaget om å inkludere danseband i country-kategorien førte også til reaksjoner.

- At det var få påmeldte gjenspeiler kanskje det at mange danseband ikke føler seg som en del av etablissementet.

Thorbjørnsen mener det er fortjent når Kamferdrops, Ole Ivars og Elisabeth «Bettan» Andreassen sammen skal fremføre «Jag trodde änglarna fanns» under Spellemann-showet søndag. Kamferdrops fikk i fjor en hit i Sverige med sin tropical house-versjon av Ole Ivars-låten.

- Ja, det er helt rått. Kanskje det kan gi dansebandsjangeren et oppsving. Og kanskje de gjør det som en kompensasjon for at kategorien er fjernet. Musikk som er ment for fest og moro blir sjelden tatt seriøst.

For Staysman er harry-stempelet en hedersbevisning like god som en Spellemann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!