Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Steg og stepp tufta på tradisjon

«Impulsar frå vest» var årets tema for Telemarkfestivalen, som ble avsluttet med et drabelig festhallingkast i norsk natur på Kvennøya i går.

«Impulsar frå vest» kan være så mangt i vår tid. Det var neppe de utallige amerikanske actionfilmheltene som i hele sommer har herjet i kinosalen i Gullbring Kulturanlegg arrangørene i Bø hadde i tankene. Skjønt 12 av de 14 filmene på programmet i juni og juli har vært USA-importerte thrillere og actionfilmer. Altså et overveldende enfold helt på linje med norske tv-kanalers sommertilbud. I tre hele dager i forrige uke fikk heltene hvile. Telemarkfestivalen har sine egne.

  • «Tufta på tradisjonar» feiret den internasjonale folkemusikkfestivalen tiårsjubileum med kjente og kjære gjester rundt Fairport Convention og festivaldronningen Annbjørg Lien. Det nye er at nå skal også danserne fram i sola. På åpningskonserten «Steg & Steps» virvlet breakdance og springar, shetlandsk ril, amerikansk squaredance og halling sammen i et forrykende show. Men spørsmålet blir hvor høy showfaktor tradisjonene tåler før egenarten forsvinner? Internasjonal showbiz' omfavnelse av irsk folkedans både frister og skremmer. Produsentene bak stadig nye utgaver av megasuksessen Riverdance tar det de trenger til sitt bruk og gir blaffen i resten.
  • All folkedans har et mangfold av dialekter. Showbiz kan amerikansk. Og hva med rekrutteringen når norske ungdommer heller vil gå på Riverdance-kurs enn å lære norske folkedanser? Vil norsk folkedans ende opp som en museumsgjenstand dyrket i et lite, lukket miljø? Og hva har ikke folkedansen betydd for utviklingen av profesjonell norsk dansekunst? Hvor er særpreget, når selveste Nasjonalballetten gir seg til å gjeste London med en konvensjonell engelsk oppsetning av «Romeo og Julie»? Hvor er folkedansen på Statens balletthøgskole? Hvor mange lukkete miljøer har vi råd til?
  • Vi var ikke stort flere enn en håndfull deltakere i paneldebatten om «Tradisjonsdansen ved tusenårsskiftet - fornying eller stagnasjon?», men vi lyttet måpende mens Maria Leask fra Shetland Arts Trust fortalte om et entusiastisk og målbevisst arbeid som har ført til en oppsiktsvekkende oppblomstring av shetlandsk folkedans i dag. «Dagens impulsar frå vest» var at dans er action og ingen museumsgjenstand.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media