Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stein Aabø: - Gjerdrem tar ingen selvkritikk

SENTRALBANKSJEF Svein Gjedrem kom i sin årstale i går med en god og en dårlig nyhet. Den gode er at renta vil gå ned i form av flere rentekutt. Den dårlige er at dette skyldes skumle økonomiske utsikter både i verdensøkonomien og hjemme. En vedvarende nedtur i økonomien betyr at prisene vil stige mindre enn det han har som inflasjonsmål, 2,5 prosent. Derfor må Norges Bank stimulere etterspørselen ved å sette ned renta.

En klar forutsetning er imidlertid at lønnsoppgjørene blir moderate, og at politikerne fortsatt fører en ansvarlig, relativt stram finanspolitikk.

VED Å VARSLE rentekutt forsøker Gjedrem samtidig å snakke kronekursen ned, fordi høyt rentenivå og sterk krone henger sammen. Den store rentedifferansen mellom Norge og utlandet har gjort det lønnsomt å investere i norske kroner istedenfor på aksjemarkedet. Det har igjen økt prisen på krona, som igjen har gjort norske eksportvarer dyrere i utlandet, som igjen har skapt problemer for norsk industri. Ved å varsle gradvise rentekutt forteller Gjedrem analytikerne at de bør finne andre havner å plassere sine penger i enn norske kroner.

MEN DET ER INGEN selvkritikk å spore i Gjedrems tale. Han påtar seg ingen skyld for at kronekursen er for høy. Flere av landets fremste økonomer mener Gjedrem har feilbedømt konjunktursituasjonen i norsk økonomi, holdt renta for høy for lenge, og bidratt til å svekke industriens konkurranseevne.

Gjedrem legger i stedet skylda på arbeidslivets parter, som i fjor sørget for historisk lønnsvekst. Han kritiserer dermed også politikere som bestemmer rammene for lønnsoppgjørene i offentlig sektor. Dersom han hadde senket renta for tidlig, kunne det ha ført til økt prisvekst, økt opplåning og høyere boligpriser.

GJEDREM SIER RETT UT at det er lønnsoppgjøret i år og i 2004 som avgjør hvor høy arbeidsledigheten blir. Dermed gir han arbeidstakerorganisasjonene hovedansvaret for utviklingen framover.

Imens kan folk med sikre jobber og høye lån glede seg over lavere rente.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling