Stein Erik Hagen: - Jeg elsker å provosere med erotisk kunst

Har lånt bort store deler av sin mye omtalte Mapplethorpe-samling til Munchmuseet.

KONTROVERSIELL: Stein Erik Hagen har lånt ut store deler av sin private samling til utstillingen «Munch + Mapplethorpe». Finansmannen har verdens største Robert Mapplethorpe-samling.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KONTROVERSIELL: Stein Erik Hagen har lånt ut store deler av sin private samling til utstillingen «Munch + Mapplethorpe». Finansmannen har verdens største Robert Mapplethorpe-samling. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stein Erik Hagen er den største bidragsyteren til Munchmuseets nye utstilling «Munch + Mapplethorpe».

Bildene til den norske maleren stilles ut side om side med fotografiene til amerikanske Robert Mapplethorpe.

Penis ut av buksa Mapplethorpe, som døde av aids i 1989, er en av de mest kjente fotografene fra de siste tiårene. Mest kjent er han kanskje for sine homoerotiske bilder av SM-sex, erigerte peniser og nakne kropper.

Hagen, som har verdens største Mapplethorpe-samling, sier han sjelden henger de mest erotiske bildene på veggen hjemme.

Men når han får besøk henger han ofte bilder som «The Man in The Polyester Suit», hvor en penis henger ut av dressbuksene til en farget mann, opp på veggen.

Elsker å provosere - Jeg elsker å provosere når jeg har gjester på besøk. Da henger jeg opp noen av de mest erotiske for å se hvordan de reagerer. Litt moro må være lov, sier finansmannen. 

OMVISNING: Stein Erik Hagen viste Michael Ward Stout (til venstre) og Eric R. Johnson utstillingen på torsdag. Stout er direktør og Johnson er visedirektør for The Robert Mapplethorpe Foundation.    Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OMVISNING: Stein Erik Hagen viste Michael Ward Stout (til venstre) og Eric R. Johnson utstillingen på torsdag. Stout er direktør og Johnson er visedirektør for The Robert Mapplethorpe Foundation. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Da Dagbladet møter Hagen, som bruker krykker på grunn av en ryggoperasjon, i utstillingslokalet på Tøyen er han tydelig imponert over utstillingen kurator Jan-Ove Steinhaug har satt sammen.

Han mener det er flere likhetstrekk mellom de to kunstnerne.

- Munch sprengte jo flere grenser i sin tid og det har Mapplethorpe også gjort. Det er ingen som hever et øyenbryn av Munchs malerier i dag, men det er også stadig færre som hever et øyenbryn av Mapplethorpes bilder, sier Hagen.

Mer enn «homokunst» Robert Mapplethorpe sjokkerte kontroversielle amerikanere med sine erotiske bilder på 70- og 80-tallet. Bilder som «The Man in The Polyester Suit» og flere svært erotiske selvportretter er blant de som vakte mest oppsikt.

Hagen, som selv sto fram som bifil i fjor, mener Mapplethorpes mest erotiske bilder var en del av kampen for de homofiles rettigheter i USA.

STOR: Robert Mapplethorpe er en av de mest kjente fotografkunstnerne gjennom tidende. Bildet er fra en utstilling i Tyskald i 2004. Foto: NTB Scanpix
STOR: Robert Mapplethorpe er en av de mest kjente fotografkunstnerne gjennom tidende. Bildet er fra en utstilling i Tyskald i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men det er først og fremst det kunstneriske budskapet og ikke det politiske som har gjort at Hagen har et nært forhold til amerikanerens fotografier.

Vil fullføre samlingen - Han har en enorm bredde. På én side har du de veldig homoerotiske bildene, men du har også fantastiske portretter og bilder av blomster. Kontrasten mellom lys og mørke i bildene hans er helt magisk, sier Hagen.

Totalt eier Hagen rundt 260 Mapplethorpe-bilder.

Noen henger i hans eget hjem, noen henger i hans leilighet i New York og noen har han gitt videre til sine barn. Det er 15 år siden Hagen kjøpte sitt første Mapplethorpe-bilde, men han sier han snart er ferdig med sin store samling.

- Det er fortsatt noen ikoniske bilder jeg er på jakt etter. Hvis jeg får tak i de tre bilder til, så tror jeg samlingen min er komplett, sier Hagen.

FORNØYD: Museumsdirektør Stein Olav Henrichsen er glad for å kunne stille ut Mapplethorp bilder sammen med Munch. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORNØYD: Museumsdirektør Stein Olav Henrichsen er glad for å kunne stille ut Mapplethorp bilder sammen med Munch. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

«Munch + Mapplethorpe» er den nyeste i en utstillingsserie der Munchs bilder vist sammen med andre storheter. Tidligere har verk fra kunstnere som Bjarne Melgaard, Gustav Vigeland og Vincent van Gogh prydet veggene på Munchmuseet. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer