LÅNER GJERNE UT: Stein Erik Hagen låner gjerne ut deler av sin kunstsamling til Nasjonalmuseet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LÅNER GJERNE UT: Stein Erik Hagen låner gjerne ut deler av sin kunstsamling til Nasjonalmuseet. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Stein Erik Hagen: -Nasjonalmuseet kan låne så mye kunst de bare vil. De kan komme i morgen og låne

Stein Erik Hagen er lei av at andre bruker han som pressmiddel i debatten om Nasjonalgalleriets framtid.

(Dagbladet): - Jeg ønsker fortsatt å holde på avtalen med Nasjonalmuseet. Nå er det er hele tiden andre som uttaler seg på min vegne og legger ord i min munn, sier investor og kunstsamler Stein Erik Hagen til Dagbladet.

I går skrev Aftenposten at samarbeidet mellom Hagen og Nasjonalmuseet er avsluttet og at forhandlingene tar en pause til Stortinget har behandlet saken.

- De kan komme i morgen

Men skal vi tro Hagen, er dette ikke tilfelle.

- Nasjonalmuseet kan låne så mye kunst de bare vil. De kan komme i morgen og låne bilder. Vi trenger ikke samarbeidsavtale for det, sier han.

Det ble i våres kjent at Hagen og hans selskap Canica hadde inngått en avtale med Nasjonalmuseet om å stille ut Hagens private kunstsamling.

Det har siden da vært en del usikkerhet knyttet til avtalen. I april anbefalte Statsbygg at Nasjonalgalleriet på Tullinløkka skal brukes til universitet, når det nye Nasjonalmuseet åpner på Vestbanen i 2020. Dette fører til at Hagens samling vil få mindre bolteplass.

I juli sa Hagens kurator Steinar Gjessing at det ikke er plass til samlingen i det nye museet på Vestbanen, og at det derfor ikke er liv laga for et samarbeid.

Skal ikke stues bort

Men nå har Hagen sett seg lei på at folk bruker hans kunstsamling som et pressmiddel i debatten om Nasjonalgalleriets framtid.

- Det er Steinar Gjessing som er imot avtalen med Eckhoff (Audun Eckhoff, direktør på Nasjonalmuseet, journ.anm.) Jeg på min side kommer til å fortsette dialogen, sier Hagen.

Han vil nå at Nasjonalmuseet setter opp en oversikt over de verkene de ønsker å låne.

- Når det nye museet på Vestbanen er klart, får vi se hvor mye det er plass til. Jeg låner ut bilder til museer som har plass til verkene, ikke som stuer de bort.

Da samarbeidet mellom Hagen og Nasjonalmuseet først ble kjent skrev Dagbladets kommentator, Inger Bentzrud, en kommentar om at det lenge hadde hersket nervøsitet i det norske kunstmiljøet for at Hagen skulle flytte samlingen til utlandet.

Men å flytte samlingen til utlandet er helt uaktuelt for Hagen.

-Jeg har aldri sagt at samlingen skal gå til utlandet, for det kommer ikke på tale.

- Jeg har blitt misbrukt

I går uttalte Hagen til Aftenposten at han og kunstsamlingen blir misbrukt spillet om Nasjonalgalleriets framtid.

-Vi har blitt misbrukt på den måten at folk bruker mitt navn som pressmiddel i debatten om Nasjonalgalleriet. Det er jeg temmelig lei av, sier Hagen til Dagbladet.