KUNSTSAMLING: Stein Erik Hagens omfattende kunstsamling skulle supplere Nasjonalmuseet samling i et omfattende samarbeid.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KUNSTSAMLING: Stein Erik Hagens omfattende kunstsamling skulle supplere Nasjonalmuseet samling i et omfattende samarbeid.   Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Stein Erik Hagens kurator mener det ikke er liv laga for samarbeid med Nasjonalmuseet

Stein Erik Hagen sier at avtalen står ved lag.

(Dagbladet): Steinar Gjessing mener det ikke kan bli noe av samarbeidet mellom Stein Erik Hagens kunstsamling og Nasjonalmuseet.

Gjessing er kurator i Hagens investeringsselskap Canicas kunstsamling, og sier til Dagbladet at han ikke ser at det kan bli noe samarbeid mellom Canica og Nasjonalmuseet.

NRK meldte i dag at Hagen trakk seg fra samarbeidet med Nasjonalmuseet.

Stein Erik Hagen stiller seg uforstående til saken om at han trekker seg fra samarbeidet.

- Gjessing har uttalt seg til NRK i forbindelse med debatten om Nasjonalmuseet. Han mener det et blir for lite plass og anbefaler at det ikke inngås noen avtale. Jeg var ikke kjent med dette utspillet. Jeg oppfatter at Nasjonalgalleriets skjebne ikke er avgjort og er innstilt på en avtale med Nasjonalmuseet, sier Hagen til Dagbladet.

- Står ved lag

- NRK kontaktet ikke meg, og jeg leste dette på nettet i dag morges. Dette er Gjessings tanker. Mine tanker er at vi må vente til vi har alle fakta på bordet. Det er prematurt å ta stilling til dette nå, men min innstilling er at vi skal gjennomføre det vi har skissert, sier Hagen.

I en epost sendt til Dagbladet understreker Hagen at avtalen med Nasjonalmuseet fortsatt står ved lag.

Gjessing på sin side mener at samarbeidet ikke er mulig å gjennomføre.

- Realiteten er at det ikke er plass på Vestbanen. Når Nasjonalgalleriet fraflyttes og ikke lenger blir en del av Nasjonalmuseet, mister man så mange kvadratmeter, at det blir meningsløst å stille ut Canicas kunstsamling, sier Gjessing til Dagbladet.

Ville ha plass

Han forteller videre at det er plassmangel som er grunnen til at det mest sannsynlig ikke vil bli noe av det planlagte samarbeidet.

- Nasjonalmuseet mister en haug med kvadratmeter. Det er kritisk. Stein Erik er ikke interessert i å deponere bilder, og at de skal bli stående i magasin, da de kan vises andre steder, sier Gjessing.

Hagens viktigste betingelse da avtalen ble gjort var at kunsten skulle utstilles, og ikke gjemmes bort på lager.

Overfor NTB understreker Gjessing at forutsetningene for at Nasjonalmuseet skulle få velge fritt fra Hagens kunstsamling på over 2 000 bilder er grunnleggende endret.

Årsaken er vedtaket om å flytte Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet og Samtidskunstmuseet til det nye museumsbygget som skal oppføres på Vestbanetomta.

Står ved lag

Audun Eckhoff forteller bekrefter til Dagbladet at avtalen mellom Nasjonalmuseet og Hagen står ved lag.

- Den innebærer at vi kan supplere med utvalg fra Canica-samlingen når det nye Nasjonalmuseet åpner, sier Eckhoff.

Han mener det ikke vil bli for liten plass for Canica-samarbeidet.

- Det vil bli god plass til å supplere med utvalg av Canica-samlingen, og andre private samlinger, på en meningsfull måte, sier Eckhoff.

Han forteller at museet vil få nesten dobbelt så stor plass med det nye museet som det har i dag.

Omfattende samarbeid

I april inngikk Stein Erik Hagens selskap Canica og Nasjonalmuseet en omfattende samarbeidsavtale.

Avtalen skulle blant annet omfatte en plan om utstilling i Nasjonalgalleriet i 2017 og samarbeid om visning av utvalg fra Canicas kunstsamling i den faste samlingen i det nye Nasjonalmuseet.

Da samarbeidet først ble kjent, skrev Inger Bentzrud i en kommetar i Dagbladet, at det lenge hadde hersket nervøsitet i det norske kunstmiljøet for at Hagen skulle flytte samlingen til utlandet.

Canica-samlingen er Norges største private kunstsamling og inneholder 2000 verk, blant annet av Edvard Munch, Arne Ekeland, Frits Thaulow og Rolf Nesch.