LEDER

Stein Erik Hagens svar gir gufs nedover ryggen

Dagbladet mener: Systemet for partifinansiering bør gjennomgås for å sikre politikken større troverdighet.

POLITISK PRESS: Denne typen politisk press fra privatpersoner eller organisasjoner er uheldig for tilliten til det norske politiske systemet. Foto: NTB Scanpix
POLITISK PRESS: Denne typen politisk press fra privatpersoner eller organisasjoner er uheldig for tilliten til det norske politiske systemet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag denne uka publiserte VG et intervju med investor og milliardær Stein Erik Hagen, som havnet i skyggen av presentasjonen av Erna Solbergs nye mannskap i regjeringen. I forbindelse med Davos-toppmøtet pleier Hagen å være raus med intervjuer i norsk presse, og det er bra. Men noen av svarene han gir i møtet med VG er egnet til å gi gufs nedover ryggen, og til å sette dagens regler for partifinansiering i et dårlig lys.

Stein Erik Hagen kritiserer i intervjuet Erna Solberg. Det har han all rett til, som enhver norsk borger. Han er særlig oppgitt over at regjeringen kutter for lite i formuesskatten. Hagen karakteriserer det som en «utrolig urettferdighet» at «vi må betale formueskatt i Norge, mens våre utenlandske konkurrenter slipper».

Denne avisa deler ikke Stein Erik Hagens vurderinger av hva som er en utrolig urettferdighet i denne sammenheng, men det er ikke det vi reagerer på. I samme intervju kommer nemlig Hagen også med dulgte trusler om å fase ut partistøtten til Høyre. Hagen har de siste årene vært et av partiet Høyres viktigste økonomiske bidragsytere, med blant annet et ekstraordinært støttebeløp på fem millioner kroner til stortingsvalgkampen i 2017. Da samme avis intervjuet ham om dette beløpet, ga han Solberg gode skussmål og framhevet behovet for å kutte formuesskatten - skatt på arbeidende kapital.

Denne skatten er redusert under Solbergs regjeringstid, men ikke fjernet helt. Dermed er Hagen tydeligvis gått lei. Signalet er altså at ettersom partiet ikke gjør som han vil, vil han vurdere å slutte med økonomiske bidrag.

Denne typen politisk press fra privatpersoner eller organisasjoner er uheldig for tilliten til det norske politiske systemet. På høyresiden er det private bidragsytere, og på venstresiden er det fagforeninger - med LO i spissen - som gir betydelige bidrag til partienes arbeid. Hagens bidrag på fem millioner i 2017 er lite penger for ham, men mye for partiet - som hadde totalt 25 millioner i valgkampbudsjett dette året. LO ga enda mer til Ap, som hadde et valgkampbudsjett på 30 millioner.

Når beløpene i relative størrelser blir så svære, betyr det at de kan ha reell påvirkning. Det er absurd, særlig hvis vi sammenlikner med hva norske politikere bestemmer over. Stortinget forvalter hvert år et budsjett på over 1200 milliarder kroner. Det norske oljefondet på 8000 milliarder kroner er under politisk kontroll. Vurderingen av forvaltningen av disse verdiene bør skje med velgerne som oppdragsgivere, ikke LO eller Hagen. Det bør være et langt lavere tak på støttebeløp, og systemet for partifinansiering bør gjennomgås for å skape en ordning som sikrer politikken større troverdighet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer