Stein Mehren runder 80 år

I år er det 55 år siden han debuterte.

JUBILANT: Stein Mehren fyller 80 i dag. Bildet er tatt på en utstilling av poetens bilder. - Jeg debuterte som billedkunstner i Dagbladet med illustrasjon til et dikt i 1967. Og Gösta Hammarlund sa at det bor en billedkunstner i meg, sier Stein Mehren (65) foran bildet «Natt». Foto: TOM MARTINSEN

Behandlet i photoshop
JUBILANT: Stein Mehren fyller 80 i dag. Bildet er tatt på en utstilling av poetens bilder. - Jeg debuterte som billedkunstner i Dagbladet med illustrasjon til et dikt i 1967. Og Gösta Hammarlund sa at det bor en billedkunstner i meg, sier Stein Mehren (65) foran bildet «Natt». Foto: TOM MARTINSEN Behandlet i photoshop Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stein Mehren er den nålevende, norske lyrikeren som har holdt på lengst, blant de som kommer fra 1960-talls generasjonen. I dag runder han 80.

Det er allerede noen år siden sist Mehren leste nye dikt på Aschehougs julefest, plassert i en stor lenestol, omgitt av kolleger av alle generasjoner. Mehrens stemme bar som en bølge gjennom stillheten. Ordene duvet gjennom rommet, mens poeten bladde seg fram ark for ark bak en skinninnbundet mappe med nye dikt.

Høytid. Når Stein Mehren leser dikt, blir det andaktsstemning rundt ham. Han leser med store vingeslag, for å si det slik. Den aller siste gangen jeg hørte ham, var i 2009, et års tid etter seansen i Aschehoug-villaen på Drammensveien. Triztan Vindtorn var død, det var gravferd i Bragernes Kirke. Full sal. Sterk begivenhet.

Plutselig hever en røst seg fra en av de bakre benkeradene, utenom programmet. En mann står oppreist. Mens han leser et dikt til sin gamle kollega, går et sus gjennom salen. Mehren, det er Stein Mehren, blir det hvisket langs benkeradene. The one and only.

Diktene er kommet i en jevn strøm siden debuten med «Gjennom stillheten en natt» i 1960. Han markerte seg raskt med en personlig stil, sitt eget ståsted, løsrevet fra klikker og miljøer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer