Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Stein Mehren runder 80 år

I år er det 55 år siden han debuterte.

JUBILANT: Stein Mehren fyller 80 i dag. Bildet er tatt på en utstilling av poetens bilder. - Jeg debuterte som billedkunstner i Dagbladet med illustrasjon til et dikt i 1967. Og Gösta Hammarlund sa at det bor en billedkunstner i meg, sier Stein Mehren (65) foran bildet «Natt». Foto: TOM MARTINSEN

Behandlet i photoshop
JUBILANT: Stein Mehren fyller 80 i dag. Bildet er tatt på en utstilling av poetens bilder. - Jeg debuterte som billedkunstner i Dagbladet med illustrasjon til et dikt i 1967. Og Gösta Hammarlund sa at det bor en billedkunstner i meg, sier Stein Mehren (65) foran bildet «Natt». Foto: TOM MARTINSEN Behandlet i photoshop Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stein Mehren er den nålevende, norske lyrikeren som har holdt på lengst, blant de som kommer fra 1960-talls generasjonen. I dag runder han 80.

Det er allerede noen år siden sist Mehren leste nye dikt på Aschehougs julefest, plassert i en stor lenestol, omgitt av kolleger av alle generasjoner. Mehrens stemme bar som en bølge gjennom stillheten. Ordene duvet gjennom rommet, mens poeten bladde seg fram ark for ark bak en skinninnbundet mappe med nye dikt.

Høytid. Når Stein Mehren leser dikt, blir det andaktsstemning rundt ham. Han leser med store vingeslag, for å si det slik. Den aller siste gangen jeg hørte ham, var i 2009, et års tid etter seansen i Aschehoug-villaen på Drammensveien. Triztan Vindtorn var død, det var gravferd i Bragernes Kirke. Full sal. Sterk begivenhet.

Plutselig hever en røst seg fra en av de bakre benkeradene, utenom programmet. En mann står oppreist. Mens han leser et dikt til sin gamle kollega, går et sus gjennom salen. Mehren, det er Stein Mehren, blir det hvisket langs benkeradene. The one and only.

Diktene er kommet i en jevn strøm siden debuten med «Gjennom stillheten en natt» i 1960. Han markerte seg raskt med en personlig stil, sitt eget ståsted, løsrevet fra klikker og miljøer.

Mehren var aldri knyttet for eksempel til Profil-kretsen, som snudde opp ned på norsk litteratur fra midten av 1960-tallet. Han var sin egen herre. Gjennom åra har han skrevet et par romaner, noen skuespill og seks essaysamlinger. Også her har han stått på utsiden av rådende strømninger med kritikk av tidsånden. Mehren er dessuten billedkunstner med et visst renommé.

Men først og fremst er han lyriker. Han har utgitt over 30 samlinger, og fått hele sju nominasjoner til Nordisk Råds Litteraturpris. Uten å nå fram. Han burde nesten fått en ærespris for tort og svie.

Titlene på samlingene forteller noe om et stort perspektiv, nærmest en kosmisk dimensjon over Stein Mehrens diktning. «Alene med en himmel», «Menneske bære ditt bilde frem», «Den usynlige regnbuen», «Det andre lyset», «Anrop fra en mørk stjerne», «Evighet, vårt flyktigste stoff». Det dreier seg om tid. Hva er det? I diktet «En eneste gang» skriver han:

Med besvergelser og klagesang
beveger vi oss gjennom verdens stoff
og spør: hvor lenge varer tiden
 
Er evighet og øyeblikk
av samme tid. Hva betyr alltid
Og ordet aldri. Hva måler det

Korte dikt, lange dikt. Aforismer, symfonier. Reflekterende dikt og bekjennelser, erotiske dikt og lengsel etter kjærlighet. Dikt om å være syk, slik Mehren selv har vært det i en årrekke. «Maiblå»:

For syk til å reise på hytta
Å, som jeg savner
dette å sovne inn
i det sakte suset av høye trær
og våkne til kneppene

fra hamser som åpnes.

Slik er det akkurat nå. Vår. En eksplosjon av farger. Ganske enkelt «Blomst»:

En blomst er et åpent kjønn
Hvert blomsterblad er drømt

sanset og sett i himmelrikets

klarsynte sol-indre. Våkner
Åpner sitt kjærlighets-arr

Skjelver. Befruktes. Bomstrer.

Så rives det bort med vinden

Gratulerer med dagen!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!