Stein Ove Berg funnet død

Trubaduren Stein Ove Berg (53) ble funnet død i sitt hjem tirsdag. Han etterlater seg en stor viseproduksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Noen av visene er perler med evig liv.

- Han ble min generasjons Alf Prøysen, sier Steinar Albrigtsen.

Venner av Berg som Dagbladet har snakket med, er sjokkert over dødsfallet.

Flere av dem har hatt kontakt med ham de siste dagene. Han skal ha gitt uttrykk for at det var på tide å komme seg hjem til Romerike.

Evangeliesenteret

Det er ingen hemmelighet at Berg de seinere åra har slitt med rusproblemer.

I et intervju i Dagbladet i 1997 fortalte han om problemene. Han hadde da en god periode og arbeidet blant andre rus-avhengige på Evangeliesenteret i Ørje.

Berg var fast bestemt på å legge alt det vonde bak seg. Med hjelp av gudstrua og gode venner skulle han holde trangen til rus på avstand. Slik gikk det dessverre ikke.

I over 30 år har Stein Ove Bergs viser vært allemannseie.

Alt fra debuten i Otto Nielsens «Søndagsposten» i april 1971, da han framførte «Kommer nå, våren kommer nå», gikk han rett til hjerterøttene på folk flest. Han sang om livets små undere og om vanlige folks hverdag.

Jordnær

- Han var en av de som virkelig betydde noe i visesammenheng. Den fine, jordnære stemningen i det han lagde, var helt spesiell. Alle la med en gang merke til «Manda' morra blues» og «Kommer nå». I dag er det knapt noen samling i arbeiderbevegelsen uten at man synger Stein Oves «Ta hverandre i handa og hold», og det er få i Norge som ikke kan synge en del av hans mest kjente viser, sier Elin Prøysen.

Steinar Albrigtsen er ikke i tvil om at ettertida vil se storheten i Stein Ove Bergs viser.

- Ofte ser man ikke slikt før vedkommende er gått bort, sier Albrigtsen.

Han møtte Berg flere ganger og mener han som låtskriver er kraftig undervurdert.

- Jeg hadde hørt ham i radio før jeg så ham på tv. Jeg trodde det var snakk om en eldre kar, men så var det i stedet en mann som hadde blitt en stor poet i ung alder. Dessuten var han verdens koseligste fyr, en som bar på en djup sorg i hjertet, men som hadde mye godt i seg.

Stein Ove Berg har mottatt flere kulturpriser og ble i 2001 den første mottakeren av LOs kulturelle hederspris.

STOR KUNSTNER: Slik vil norske vise- og musikkvenner helst huske Stein Ove Berg. Bildet er tatt i 1997 ved Evangeliesenteret i Ørje. Da arbeidet han for å hjelpe andre rusmisbrukere på rett kjøl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer