Daryl Hannah spilte steinalderkvinnen Ayla i filmatiseringen av «Hulebjørnens klan». Over 30 år etter at den første boka i serien kom ut, har bok nummer seks gått rett til topps på boklista.
Foto:  Mega Productions / SCANPIX
Daryl Hannah spilte steinalderkvinnen Ayla i filmatiseringen av «Hulebjørnens klan». Over 30 år etter at den første boka i serien kom ut, har bok nummer seks gått rett til topps på boklista. Foto: Mega Productions / SCANPIXVis mer

Steinalderheltinnen Ayla gikk rett til topps

Ny hulebjørn-feber etter ni år.

(Dagbladet): - Det er jo fantastisk at så mange fortsatt husker Auel og vil lese den siste boka! jubler Gunn Reinertsen Næss, sjefredaktør for oversatt litteratur i Aschehoug, når Dagbladet forteller at Jean M. Auels nye roman «De hellige hulers land» har gått rett til topps på boklista.

50 millioner bøker
Selv om de fem første bøkene i serien «Jordens barn» er blant verdens største boksuksesser, med 50 millioner solgte eksemplarer verden over, var ikke forlaget sikre på en ny bestselger. Ikke når det hadde gått ni år siden forrige bok, og over 30 år siden bok nummer én, «Hulebjørnens klan», ble utgitt.

Likevel har de nå trykket opp boka i formidable 30 000 eksemplarer.

Leserne maser
- Jeg tror vi har lykkes i å holde på de gamle leserne våre, samtidig som vi har fått fatt i en god del nye. Hun skaper jo et helt eget univers, for 35 000 år siden, samtidig som det er helt etterrettelig. Disse bøkene brukes jo i undervisningen, sier Reinertsen Næss, og forteller at siden hun begynte i Aschehoug for fem år siden har hun fått henvendelser flere ganger i uka fra lesere som lurer på når den neste boka om steinalderkvinnen Ayla kommer.

- Heldigvis har jeg ikke noe mas og press fra forlaget om å levere. Jeg tar aldri forskudd, noe som har vært godt for meg, for da slipper jeg å ha den apekatten på skuldra. Nå kan jeg stoppe opp og undersøke, i stedet for å skynde meg, sa Jean M. Auel da Dagbladet møtte henne i London i forrige uke.

IKKE HASTVERK: Jean M. Auel har solgt 50 millioner bøker. Hun er glad hun slipper å skynde seg med å skrive dem.  

Foto BAST/IDA VON HANNO/Dagbladet
IKKE HASTVERK: Jean M. Auel har solgt 50 millioner bøker. Hun er glad hun slipper å skynde seg med å skrive dem. Foto BAST/IDA VON HANNO/Dagbladet Vis mer

Se hele boklista her.