Steinar i det blå hjørnet

Steinar Albrigtsen har alltid vært en bluesmann, men aldri før på cd.

Ingen skal beskylde ham for å kaste seg på trender, selv om norsk blues seiler i medvind. Han blåste nytt liv i norsk countrymusikk i 1990 med debuten og storselgeren «Alone Too Long», siden har han dukket opp som trubadur, jazzmann light eller i duo med kompisene Tom Pacheco og Jørn Hoel. Og veien fra «den hvite manns blues» til den akustiske svarte bluesen er heller ikke lang.

Etter en konsert med John Hammond hjemme i Tromsø, kastet unge Albrigtsen seg over platene til halvlegender som Big Bill Broonzy, Mississippi John Hurt og Skip James. Nå har han endelig spilt inn en akustisk bluesplate med sine gamle forbilder, ispedd låter av blant andre Louisiana Red, Larry Johnson og Brownie McGee i tillegg til «Childraisin' Blues» - skrevet i samarbeid med sin faste produsent Sverre Erik Henriksen.

«Stripped» er ikke en veldig original bluesplate, men Albrigtsen makter å gi disse eldgamle sangene et nytt og friskt liv.

Han gjør lurt i å strippe dem ned slik at Roger Ludvigsen (gitar), Rune Arnesen (perkusjon), Richard Gjems (munnspill) og Henriksen (bass) aldri kommer i veien, samtidig var det befriende at et munnspilltalent som Gjems fikk boltre seg mer da materialet ble presentert fra scenen i forrige uke.

Albrigtsen synger på en annen måte også, og stemmen kler låtene utmerket. Dessuten kommer gitaristen i ham mer til sin rett; han briljerer som strengefører, men får det til å høres ut som en lek. Se opp for Albrigtsen & co på en bluesklubb eller -festival nær deg!