Steinar Løding - en litterær stormflod

«Vi må oppgi den forestilling at alt som varer lenge, stjeler vår kostbare tid. Min bok er et forsvar for alt som tar lang tid. Ikke for varighetens egen skyld, men lang tid er en forutsetning for virkelig konsentrasjon.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mannen som har hevdet dette, er en sveitser ved navn Alain de Botton som nettopp har gitt ut en bok om Marcel Proust med tittelen «How Proust Can Change Your Life».

Disse kloke ord bør man legge seg på hjertet før man gir seg i kast med Steinar Lødings siste roman. Det er en bok som krever tid og oppmerksomhet i en grad som knapt noen annen i norsk etterkrigslitteratur. Og la det være sagt med en gang: det er bryet verdt! «Flukten til Ninive» stiller ikke bare all annen norsk prosa av året i skyggen, den er tett på å være en litterær sensasjon - et storslagent verk, en litterær stormflod hvis like det går år og dag mellom hver gang vi rammes av i vår småkrusete litterære andedam.

Det er en bulemisk tekst, en utspilt magesekk av en roman, stappfull av tanker, ord og gjerninger, mettet med handling, oppsvulmet av historiske fakta. Fløgstad, Kjærstad og Sunde kan bare gå hjem og legge seg. De er beseiret. Sammenliknet med Løding framstår de som de rene sinker og minimalister. I norsk sammenheng er det likevel verker av disse forfattere Løding legger seg tettest opp til - bøker som «Det 7. klima», «Det store eventyret» og «Kontrapunktisk».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer