Steinar Sagen får snuskjeft

- Ikke bevisst markedsføring, svarer Sagen.

SNUSER: — Snusing er en veldig stor del av mitt liv, og da er det unaturlig å ikke snuse på skjermen. Men jeg tar bittebittelitt selvkritikk, og vurderer å fjerne boksen, sier Steinar Sagen til Dagbladet etter at Helsedirektoratet reagerer på at han snuser på tv.

Foto: NRK
SNUSER: — Snusing er en veldig stor del av mitt liv, og da er det unaturlig å ikke snuse på skjermen. Men jeg tar bittebittelitt selvkritikk, og vurderer å fjerne boksen, sier Steinar Sagen til Dagbladet etter at Helsedirektoratet reagerer på at han snuser på tv. Foto: NRKVis mer

(Dagbladet): Det er ikke mange tiåra siden det var akseptert og normalt å røyke i tv-debatter. Dampingen har vært forbudt siden 1975, men Steinar Sagen gjør som gamlegutta anno 2010. Programlederen snuser under sendingene og har flere ganger latt snusboksen ligge i kamerahøyde på pulten foran seg. Observante seere har også lagt merke til at Sagen har lagt inn en pris mens kameraet går.

- Rollemodell for unge — Vi synes at dette er veldig uheldig, særlig fordi det er et program som ses av unge. Programledere for den type programmer er rollemodeller for unge. Vår erfaring er at tv-kanalene stort sett er bevisste på å ikke aktivt eksponerer skadelige rusmidler, sier Anne Hafstad, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Hun understreker at det er «godt dokumentert» at snusbruk er helsefarlig, og håper at Sagen fjerner både prisen og boksen før neste tv-sending.

—Vi vil appellere til både Sagen og NRK om at de bør slutte med dette. Vi tar det for gitt at snusprodusenten ikke betaler for eksponeringen, hvis det er tilfelle er dette en svært alvorlig sak, sier Hafstad.
—Tar bittebittelitt selvkritikk Steinar Sagen avviser at han får betalt for å få snusboksen på skjermen.

— Dette har ikke vært en bevisst markedsføringsstrategi fra min side. Jeg snuser og boksen har tilfeldigvis ligget der fordi det var praktisk. Snusing er en veldig stor del av mitt liv, og da er det unaturlig å ikke snuse på skjermen. Men jeg tar bittebittelitt selvkritikk, og vurderer å fjerne boksen. Jeg skal ta det opp på et redaksjonsmøte, sier han til Dagbladet. Sagen forteller at han har snuset siden han sluttet å røyke for 15 år siden. Og snusleppa blir nok værende selv om boksen forsvinner fra skjermen.
NRK fjerner snusboksen — Jeg tror ikke at jeg har fått noen helseskader av det. Innspillingen varer i en time, så det skulle nok holdt hardt å gjennomføre det uten snus. Men jeg vil jo ikke at unge skal begynne å snuse. Jeg anbefaler ingen å begynne med det, sier Sagen.

Siden «Radioresepsjonen på tv» startet for fem uker siden er programmet i snitt sett av 175 000 seere.

SNUSER:  Snusboksen til Steinar Sagen har vært fast innslag på skrivebordet hans siden andre program. Foto: NRK.
SNUSER: Snusboksen til Steinar Sagen har vært fast innslag på skrivebordet hans siden andre program. Foto: NRK. Vis mer

— Steinar Sagen og de andre gutta i «Radioresepsjonen» har på mange måter allerede fått kultstatus. De treffer et ungt publikum som gjerne former sitt syn og vaner fra sine ikoner. Det er derfor meget problematisk at statskanalen fungerer som et mikrofonstativ for snusprodusentene, sier Tor Wallin Andreassen, professor i markedsføring på Handelshøyskolen BI.

—Den snusboksen fjerner vi. Det er bare en glipp fra vår side, og det er ingen grunn til at den skal ligge der, sier Charlo Halvorsen, prosjektsjef i NRK Underholdning.

—Kommer dere til å kreve at Steinar Sagen slutte å snuse på skjermen?

RØYKTE PÅ TV: Det originale «Åpen post»-programmet var et norsk debattprogram som gikk på NRK-TV fra 1966 til 1971 med Kjell Arnljot Wig og Per Øyvind Heradstveit som programledere og debattledere. De tok seg gjerne en blås på lufta. Foto: NRK
RØYKTE PÅ TV: Det originale «Åpen post»-programmet var et norsk debattprogram som gikk på NRK-TV fra 1966 til 1971 med Kjell Arnljot Wig og Per Øyvind Heradstveit som programledere og debattledere. De tok seg gjerne en blås på lufta. Foto: NRK Vis mer

—Jeg skal ikke rote under leppa hans, sier Halvorsen.