Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Steindumt å gi Obama fredsprisen

Hollywood-stjerne mener prisen er ufortjent.

|||• Les mer om «2012» i Dagbladet.nos filmbase

LOS ANGELES (Dagbladet): Nå kaster «2012»-stjernen John Cusack seg inn i den hissige USA-debatten om fredsprisen.

- Komiteen gjorde et steindumt valg, sier han til Dagbladet.

- Prisen er ufortjent. Den kom alt for tidlig, for å si det mildt, raser skuespiller John Cusack. Stjernen fra «High Fidelity» og «Con Air» har mer enn femti på CV-en, men deltar aktivt i det politiske liv. Om Nobelkomiteens argumenter for å gi fredsprisen til president Barack Obama, svarer Cusack kjapt:

- Alle vet at han er en god taler og at Kairo-talen var fantastisk, men USA har et militære som okkuperer to arabiske land. Og for hvor lenge egentlig?

- Hvorfor tror du de valgte Obama?

- Valget virket særs politisk og som en irettesettelse av Bush.

Obama-fan
Cusack er Obama-tilhenger og brukte sin berømmelse i støtte til demokratenes kandidat under presidentvalget. Han spilte blant annet inn tv-reklamer der han kritiserte rivalen John McCain for manglende oppfølging av amerikanske krigsveteraner.

- Det er vanskelig å se Obama som en fredspresident. Han forsøker blant annet å skjule at vi er permanent stasjonert i Irak, tilføyer 42-åringen, som jevnlig skriver for det politiske nettstedet The Huffington Post.

- Prisen skaper selvfølgelig håp rundt presidenten, men han gjorde rett i å si at han ikke fortjener den.

Nå redder Cusack verden i norgesaktuelle "2012", tidenes dyreste katastrofefilm. Den utspiller seg i månedene før Maya-kalenderen tar slutt i desember 2012. Jordskjelv og flom herjer kloden og verdenslederne ber Kina lage en nymoderne Noas Ark. Makteliten lar milliardærer fra hele verden kjøpe plass.

- Er dét realistisk?

- En ting kan man være sikker på og dét er at grådigheten kommer til å overleve, utbryter Cusack, som bidrar med økonomisk støtte til
flyktningorganisasjonen The American Refugee Committee, samt til herberger for hjemløse og nødlidende i hjembyen Chicago. Han mener den actionfylte special effects-filmen har et viktig budskap.

- Filmen viser at rettferdigheten vinner til slutt og at alle mennesker er like mye verdt. Ingen slipper unna dommedag, uansett klasse, sosiale, religiøse og økonomiske forskjeller. Kriser minner oss om hva som er viktig.

Les mer om «2012» i Dagbladet.nos filmbase

Klimaendringer
Den siste filmen fra regissøren Roland Emmerich ("Independence Day", "The Day After Tomorrow") skal ha et budsjett på 200 millioner dollar. Handlingen spiller blant annet på menneskets frykt for klimaendringer.

- Den økonomiske nedgangen har ført til et verdiskifte hos amerikanerne. De er opptatt av miljø og grønn livsstil, men hva hjelper det hva individet gjør når du er på klimakonferanse og de som har skrevet lovforslagene er de samme som forurenser? Det nytter ikke uansett, sukker Cusack, som erklærer seg motstander av alle former for organisert religion:

- Det er åpenbart at man trenger et verdiskifte i USA, men det er vanskelig å tro at enkeltmennesket kan utrette noe når myndighetene og industrien lar det hele gå til spille.

I 2012 spiller han en mislykket forfatter som livnærer seg som privatsjåfør for en kynisk mogul fra Russland.

- Hvorfor liker vi dommedagsfortellinger?

- Det er som med drivhuseffekten. Alle vet at det er i ferd med å skje. Skal de rike bare sørge for seg selv, eller hva skal vi gjøre?

Dyre småfilmer
I fjor spilte Cusack i komedien "War Inc." en skarp kritikk av privatselskaper som profitterer på krigen i Irak. I 2012 deler han rollelisten med Woody Harrelson og Amanda Peet.

- Hvorfor takket du ja til denne popcornfilmen?

- I dag er det så vanskelig å få laget små filmer at jeg selv må investere i dem. Jeg må betale for filmteamet, får null i lønn og taper alltid penger, forklarer John Cusack:

- Rollene i store filmer betaler regningen for de små.

Les mer om «2012» i Dagbladet.nos filmbase

VIKTIG BUDSKAP?: John Cusack mener «2012» har et viktig budskap. FOTO: SCANPIX/REUTERS
VIKTIG BUDSKAP?: John Cusack mener «2012» har et viktig budskap. FOTO: SCANPIX/REUTERS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media