«Steinene» ruller til Broadway

LONDON (Dagbladet): Mitt favorittstykke i år er det irske «Stones in his pocket», som nå går på Duke of York's i London.

Stykket startet på det vesle Tricycle i Kilburn, det fikk gode anmeldelser, men de hadde ikke råd til reklame, så det var ryktene blant teaterinteresserte som skapte kassasuksess. Ryktene nådde også USA. Stykket går ut året i London, men så ruller «steinene» videre. Fra Tricycle gikk forestillingen til Comedy, og da det ble for lite, ble det flyttet til Duke of York's. Fra nyttår drar de to irske skuespillerne Conleth Hill og Sean Campion til Broadway med stykket. De to er blitt idoler, som alle vil se.

  • Stjerner har strømmet til fra Hollywood. Tom Hanks, Mel Brooks, Stephen Sondheim,, Roger Moore, Tracey Ullman, Kevin Spacey og mange andre har vært der.

Stykket er skrevet av den irske Marie Jones. Det handler om to statister som medvirker i en Hollywood-film i Irland. De skifter fra den ene rollen til den andre i rasende tempo - fra Hollywood-diva eller en rasende regissør til statister og fattige irske bønder som lurer på hva alt bråket dreier seg om.

  • Det foregår mye annet spennende i London. Simon Callow (kjent fra «Fire bryllup og en gravferd») har et enmannsshow på Comedy-teateret hvor han beskriver Charles Dickens' liv. En opplevelse.

En av de mest samfunnskritiske britiske forfatterne, David Hare, har skrevet et nytt stykke, denne gang om vårt egoistiske liv i det 21. århundre. Det kalles «Zinc bed» og handler om livet i England i dag. Det handler om poeten og journalisten Paul, den tidligere kommunisten Victor, som er blitt internettmillionær, og hans danske kone Elsa, som er blitt reddet fra alkoholismen.

  • Stykkets tema er hvordan ideer om solidaritet er blitt erstattet med egoisme og kunstige stimulanser som alkohol og narko. Hares tema er det innholdsløse liv vi lever i all vår velstand. Stykket går på Royal Court ut denne måneden.

En av de beste forestillingene er «Kirsebærhagen» av Anton Tsjekhov som går på Nasjonalteateret med Vanessa Redgrave og broren Corin Redgrave i rollene. De hylles av kritikerne, men dessverre er alle forestillinger utsolgt, man må stå i kø for å få uavhentede billetter.

  • Henrik Ibsen er tilbake på London-scenene i høst - «Et dukkehjem» kommer på New Ambassadors fra 31. oktober og på Nasjonalteateret setter de opp «Peer Gynt», med start 13. november.