Steinerskolens problemer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEBATTEN OM Steinerskolen som har gått i Dagbladet siden i sommer, interesserer selvsagt alle steinerskoleforeldre, ikke minst vi som er knyttet til Bergensskolen. Når man leser innleggene får man lett inntrykk av en debatt mellom på den ene siden kritiske foreldre med svært sterke følelser og på den andre siden rolige, fornuftige lærere og foreldre som synes at alt i grunnen er i orden. Skagen, som startet debatten, blir fremstilt som en følelsenes mann, og siden ingen andre enn han har fremført kritikk med noen særlig tyngde, blir inntrykket fort at han står temmelig alene blant foreldrene med meningene sine og at det kanskje egentlig dreier seg om private problemer. Et slikt inntrykk er ikke dekkende for virkeligheten.Debatten startet egentlig for halvannet år siden, da Skagen skrev en artikkel i Steinerskolens eget tidsskrift. Tittelen var «Slik dør Steinerskolen». Her skildret han en forfallsprosess hvor grunnlaget for skolene, altså steinerpedagogikken, langsomt forsvinner fra lærerkollegiene slik at skolene altså oppløses innenfra. Tonene i denne artikkelen var raljerende - en stil som er blitt karakterisert som «skjønnlitterær» (Dag Horntvedt, sekretær i Steinerskoleforbundet, Dagbladet 19.juni). Skagens diktning vakte likevel oppsikt, ikkje bare i Norge men også utenfor landets grenser. Det kom mange reaksjoner fra skolehold, og alle som kommenterte artikkelen ga uttrykk for at de kjente seg igjen i deler av skildringen hans. (Tankevekkende nok var den eneste som ikke sa han kjente seg igjen, en fremtredende personlighet ved Skagens egen skole (Kent Härström til Dagbladet 12. juni)). Når lærere kjente seg igjen er det naturlig å anta at foreldre kjente seg igjen i minst like stor grad. Helt alene med synspunktene sine er Skagen altså rimeligvis ikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer