Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stella Mwangi om rasismespekulasjonene

- Man kan ikke dra opp det kortet hele tida.

DÜSSELDORF (Dagbladet): Det var sjokkstemning i den norske leiren etter at Stella Mwangi overraskende røyk ut av Eurovision i semifinalen.

Etter å ha sovet 12 timer i natt, fikk Stella trøst av boybandet Blue, og møtte pressen i ettermiddag.

- Det var deilig. Jeg trengte å få sovet ut, stå opp og tenke «ny dag, nye muligheter». Dette er bare starten på noe kjempesvært noe, det føler jeg virkelig inni meg, sier Mwangi til Dagbladet.

- Musikk har ikke farge Norge var på forhånd regnet som en av storfavorittene til å sikre seg finaleplass. Likevel er det blitt hvisket i gangene om at hudfarge kunne komme til å spille en rolle i en semifinale med tung Øst-Europa-dominans.

Stella Mwangi opplevde rasistiske bemerkninger fra en daværende varaordførerkandidat etter seieren i Oslo. Men hun har vært svært tilbakeholden med å kommentere spørsmål som omhandler rasisme.

Nå tilbakeviser jenta fra Kenya og Eidsvoll overfor Dagbladet at hudfarge kan ha spilt en rolle da stemmene ble utdelt fra Europa.

- Man kan ikke dra opp det kortet hele tida, sier Mwangi bestemt.

- Jeg prøver å leve i en verden hvor jeg ikke snakker om det i det hele tatt. Dette handler om musikk, og musikk har ikke noen bakgrunn, alder eller farge. Det er sånn det er, og det er det jeg skal forholde meg til, sier hun.

- Jeg skjønte ingenting På forhånd var Mwangi svært sikker på finaleplass, og hun legger ikke skjul på at hun ble overrasket over at ikke flere stemte på «Haba haba».

- Det sto stille da ikke Norge ble ropt opp. Jeg skjønte ingenting, for jeg følte meg som en vinner da jeg var på vei mot scenen. Folk reiste seg og begynte å skrike og rope.

Under møtet med Blue, gjorde boybandet Mwangi oppmerksom på at navnet hennes steg i popularitet på sosiale medier i går, og at «Haba haba» var et mye brukt temaord på mikrobloggnettstedet Twitter.

- I dag har jeg fått det hele på avstand, og ser at jeg har gjort mitt. Og jeg har vunnet uansett. Det er ikke alle som trender på Twitter. Jeg er kjempestolt av det, sier hun med et smil.

Slår tilbake mot «Waka»-kritikk Også hos våre svenske naboer slo nyheten om Norges flopp ned som ei bombe. Det hele minnet mye om da svenske Anna Bergendahl måtte reise hjem fra Oslo før finalen i går.

Expressen Eurovision-kommentator, Anders Nunstedt, mener «Haba haba» kan minne for mye om Shakiras monsterhit «Waka Waka (This Time For Africa)», og at folk derfor allerede kan ha vært lei den.

Mwangi sier hun ikke helt vet hva hun skal svare på sånne uttalelser.

- Jeg har alltid laget sånn musikk. Den første singelen min, «Take it Back», var jo også «Waka waka», sier Stella og lager hermetegn i lufta.

- Jeg har jo mine røtter fra Kenya, og det er sånn musikk jeg elsker å gjøre. Og tydeligvis var det bra nok for Norge.

NÅDDE IKKE OPP: Salen kokte for Stella Mwangi, men tv-seerne stemte henne ikke til finalen. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Scanpix
NÅDDE IKKE OPP: Salen kokte for Stella Mwangi, men tv-seerne stemte henne ikke til finalen. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media