Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stellan Skarsgård briljerer som snodig politimann

Wandrups utvalgte: John River jager sine demoner i London.

ETTERFORSKER: John River er karakteren Stellan Skarsgård spiller i politiserien «River», som ble lagd av BBC i fjor. Skarsgård har rundt 130 filmer bak seg og dukker i løpet av året opp i John Le Carré-filmatiseringen «Our Kind of Traitor».
ETTERFORSKER: John River er karakteren Stellan Skarsgård spiller i politiserien «River», som ble lagd av BBC i fjor. Skarsgård har rundt 130 filmer bak seg og dukker i løpet av året opp i John Le Carré-filmatiseringen «Our Kind of Traitor». Vis mer

DVD: Stellan Skarsgård er en fabelaktig skuespiller. I BBC-serien «River», ute på DVD i England, spiller han en politimann i London, som nylig har mistet sin kvinnelige kollega.

Han er en snåling, genial som etterforsker, men ytterst eksentrisk som medmenneske, jaget som han er av sine indre demoner.

Han er besatt av å oppklare drapet på sin venninne, og i prosessen blir vi trinn for trinn kjent med dem begge.

De færreste husker nok at Skarsgård, 21 år gammel, ble en slags mykpornohelt i filmer som «Strandhugg i somras» (1972).

Det er ikke lenge siden «Anita - dagboken til en ung nymfoman» (1973) kom på DVD i Norge.

Her spiller han mot den brystfagre kultfiguren Christina Lindberg, som samme år spilte i Tarantino-favoritten «Thriller».

Hun ble verdensberømt og ga nye dimensjoner til begrepet big in Japan.

Skarsgård har i motsetning til Lindberg utviklet seg til en karakterskuespiller, ikke minst i flere norske filmer de siste åra (blant annet politimann i «Insomnia»). Jeg så ham i en oppsetning av Shakespeares «Den tragiska historien om Hamlet - Prins av Danmark» på svensk TV i 1985 og tenkte: «Hvem er han der?»

«River» er et briljant drama, som utvider politisjangeren.

Og Skarsgårds allerede brede repertoar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media