Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stem nei til årets lønnsoppgjør!

Bystyrerepresentant for

Miljøpartiet De Grønne og klubbleder

i Norsk Transportarbeiderforbund ved Schenker i Kristiansand

LØNNSOPPGJØRET: LO har iverksatt en storstilt mobiliseringskampanje i håp om at de fagorganiserte skal svelge meklingsresultatet fra årets lønnsoppgjør i privat sektor mellom LO og NHO. Det har blant blitt brukt tusenvis av kroner på helsideannonser i media, for å sikre et ja-flertall i den kommende uravstemningen. Men vet arbeiderne egentlig hva som er det reelle resultatet av forhandlingene?

Sannheten er at det anbefalte meklingsresultatet er sterkt usolidarisk og bidrar til økte forskjeller. LO holder sine medlemmer for narr når man gir uttykk for at fagbevegelsen har oppnådd et historisk godt resultat. Det virkelige historiske er at LO med regjeringens velsignelse har gjort ungdommen og fremtidens slitere til store tapere.

Frykten for at årets lønnsoppgjør på sikt kan bidra til en nedtrapping av dagens AFP-ordning er absolutt berettiget.. En samlet fagbevegelse krevde før forhandlingene at det måtte kompenseres for fremtidige levealderjusteringer. Dessverre viser realitetene nå at den nye AFP-ordningen er en overgangsordning for å sukre pillen for de som er født før 1963. De som er under 45 år må basere sine pensjonsrettigheter på omkamp i fremtidige tariffoppgjør.

Statsminister Stoltenberg har vært i lomma på LO-leder Flåthen. Den AP-dominerte LO- ledelsen torde ikke bruke sitt streikevåpen i frykt for at regjeringen skulle lide nederlag i valgkampen neste år. Fagbevegelsen er ikke tjent med en regjering som tidligere har foreslått kutt i sykelønnsordningen og som nå vil rane pensjonsrettighetene fra de kommende generasjoner.

I tillegg til AFP-spørsmålet, kan også det generelle tillegget på 2 kroner og lavtlønnstilleggene på 3 kroner per time framstå som usolidarisk. Nylig fremkom det at topplederne i de største norske bedriftene i fjor fikk en lønnsøkning på 21 prosent. Ettersom resultatene av de påfølgende lokale forhandlingene har en sterk variasjon vil mange arbeidere aldri engang oppnå den fremhevede rammeveksten på 5,6 prosent. Enkelte bedrifter har som kjent ikke engang reelle lokale forhandlinger. Dessuten vil kun halvparten av kvinnene som omfattes av årets oppgjør få lavtlønnstillegg.

Grasrota i LO-systemet må nå ta initiativ til et skikkelig nei-opprør blant de fagorganiserte, slik at vi kan oppnå et mer solidarisk lønnsoppgjør. Lav- og likelønnsprofilen må gis et reelt innhold. LO-ledelsen har fremstått som nyttige idioter for en maktkåt AP-regjering. Derfor bør LO-pampenes anbefalte forslag bli nedstemt i uravstemningen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media