AMANDA-VINNER? Blir det «Doktor Proktors tidsbadekar» og den kjærlighetssyke Doktor Proktor som får Folkets Amanda 2016? Bli med og stem!
AMANDA-VINNER? Blir det «Doktor Proktors tidsbadekar» og den kjærlighetssyke Doktor Proktor som får Folkets Amanda 2016? Bli med og stem!Vis mer

Stem på årets beste norske film

Du bestemmer hvem som får Folkets Amanda-pris.

(Dagbladet): I år er det tiende gang det deles ut en egen folkepris på den direktesendte Amanda-prisutdelinga, som finner sted under filmfestivalen i Haugesund lørdag 26. august.

NOMINERT: «Villmark 2».
NOMINERT: «Villmark 2». Vis mer

Tradisjonen tro, inviteres Dagbladets lesere til å avgjøre hvilken norsk film som skal få Folkets Amanda.

NOMINERT: «Grand Hotel».
NOMINERT: «Grand Hotel». Vis mer

26 nominerte - én vinner

26 filmer er nominert i første omgang. I hele sommer kan Dagbladets lesere stemme på sine favoritter. Avstemningen av alle filmene løper fram til 12. august.

Dette er den eneste Amandaprisen som ikke deles ut av en fagjury.

NOMINERT: «Bølgen».
NOMINERT: «Bølgen». Vis mer

- Fra 12. august og fram til Amandautdelingen i Haugesund, tar vi ut de fem filmene med flest stemmer. Så kjører en ny avstemningsrunde av de fem med flest stemmer. Det norske folk velger til slutt hvem av de fem som blir vinneren Folkets favoritt, sier festivaldirektør Tonje Harderesen.

Folk vs. kritikere

NOMINERT: «Birkebeinerne».
NOMINERT: «Birkebeinerne». Vis mer

I fjor var fagjuryen enig med folkejuryen, som begge landet på bilfilmen «Børning». Filmen fikk fagjuryens Amanda for Årets beste kinofilm, som betydde at ekspertene og folket var skjønt enige om hvilken film som var best det året.

- Det er ikke så vanlig at en folke- og en fagjury lander på samme film, sier Harderesen.

- For eksempelb ble «Som du ser meg» ble beste norske kinofilm i 2013, mens «Kon-Tiki» Fikk Folkets Amanda det samme året, sier festivaldirektør Tonje Harderesen.

Alle norske kinofilmer som hadde premiere i dette Amanda-året, er med i kåringen.

- De som ofte får flest stemmer, er folkelige og godt besøkte filmer - gjerne barne- og familiefilmene. Folkets valg preges av entusiasme og av andre kriterier enn det filmkritikerne legger til grunn, sier Harderesen.

Tidligere års vinnere av Folkets Amanda er:

  • 2007: «Fritt vilt»
  • 2008: «Kautokeinoopprøret»
  • 2009: «Max Manus»
  • 2010: «Engelen»
  • 2011: «Trolljegeren»
  • 2012: «Hodejegerne»
  • 2013: «Kon-Tiki»
  • 2014: «Gåten Ragnarok»
  • 2015: «Børning»