BLANDT DE NOMINERTE: Kritikerroste «1001 gram» er blant filmene som kjemper om årets Amanda-pris. Her med skuespillerne Ane Dahl Torp og Laurent Stocker. Foto: Filmweb
BLANDT DE NOMINERTE: Kritikerroste «1001 gram» er blant filmene som kjemper om årets Amanda-pris. Her med skuespillerne Ane Dahl Torp og Laurent Stocker. Foto: FilmwebVis mer

Stem på årets beste norske film

Vinneren får Amanda-pris!

(Dagbladet): Det begynner å bli en fin liten tradisjon, dette, kjære lesere! I år som i fjor og forfjor inviteres Dagbladets lesere til å avgjøre hvilken norsk film som skal få Folkets Amanda.

Det er niende gang det deles ut en egen folkepris på den direktesendte prisutdelinga som finner sted under filmfestivalen i Haugesund lørdag 15. august.

Ekstra attraktiv - Dette er den eneste amandaprisen som ikke deles ut av en fagjury. Istedet er det folkets favoritt som skal kåres - folket kan selv si hva de synes er den beste filmen, sier Tonje Hardersen i Amanda-komiteen.

KAPTEIN: «Kapten Sabeltann og skatten i Rama Lama» er også nominert i år. Foto: Filmweb
KAPTEIN: «Kapten Sabeltann og skatten i Rama Lama» er også nominert i år. Foto: Filmweb Vis mer

- Det gjør prisen ekstra attraktiv. Det er jo publikum filmskapere lager film for, sier Hardersen.

• Stem på din favoritt i avstemningsfeltet til høyre eller under saken.

Bredde Alle norske filmer som ble sett av minst 20 000 på kino i fjor - 14 i alt - er med i avstemninga.

OPERASJON ARKTIS: Denne filmen kan også stikke av med seieren i årets kåring. Foto: Filmweb
OPERASJON ARKTIS: Denne filmen kan også stikke av med seieren i årets kåring. Foto: Filmweb Vis mer

Her finnes alt fra store familiefilmer som «Kapten Sabeltann og skatten i Rama Lama» og «Operasjon Arktis» til kritikerroste auteur-filmer som «1001 gram» og «Mot naturen»; komedier så vilt forskjellige som «Jakten på Berlusconi» og «Kvinner i for store herreskjorter»; roadracingfenomenet «Børning», Lars Saabye Christensen-filmatiseringa «Beatles» og den hudløse dokumentaren «Flink pike».

Du skal selvfølgelig stemme på den filmen du gledet deg mest over.

- Film er en subjektiv opplevelse, uansett hvilken bakgrunn eller kunnskap du har om film. Synes du en film er god - ja, da er det en god film, sier Hardersen.

De fem filmene som har flest stemmer ei uke før prisutdelinga - helt presist ved midnatt 8. august - får status som nominerte. Da nullstilles avstemminga og en sms-avstemning som pågår helt fram til Amanda-showet starter vil peke ut hvem som mottar statuetten.

Henger høyt I fjor var det eventyractionfilmen «Gåten Ragnarok» som stakk av med prisen, i hard konkurranse mot blant annet animasjonsfilmen «Jul i Flåklypa». Året før kunne Joachim Rønning og Espen Sandberg som gå på podiet og hente Folkets Amanda for «Kon Tiki».

Andre filmer som har mottatt prisen er «Fritt vilt», «Hodejegerne», «Kautokeino-opprøret», «Max Manus», «Engelen» og «Trolljegerne».

I dag offentliggjøres også de øvrige nominerte til årets Amanda-priser. Det skjer på en pressekonferanse klokka 12.