Stem på tidenes norske filmreplikk

Vi lar dere lesere kåre tidenes beste norske filmreplikk. Her er et utvalg av hva film-ekspertisen har som sine favoritter.

Stem på tidenes norske filmreplikk!

Vibeke Løkkeberg syntes som flere andre vi spurte at det ikke var enkelt å huske gode norske replikker. Hun mener det skyldes at norsk film aldri har vært spesielt litterær.

-  Man husker ikke norske filmreplikker

like godt som for eksempel fra teateret.

Filmskaperen er likevel ikke i tvil om at Anne Marie Ottersens melding til mannen sin i «Hustruer - ti år etter» idet hun skal dra på heisatur med danskebåten, er sterkest:

-  Å si «Julen ligger i frysen» til sin mann på den tida var ganske sterk kost, så den husker jeg godt. Fra mine egne filmer vil jeg ta fram stefaren som sier «Det er ditt eget fel» til stedatteren etter å ha misbrukt henne. Det sier mye om hvordan enkeltes syn på kvinner er, fastslår Løkkeberg.

Naturlig forklaring

Filmekspert Thomas Strzelecki mener det er langt lettere å ta fram kalkun-replikker enn virkelig gode, klassiske replikker i norsk film.

KLASSISK AUKRUST: Solan Gundersen i «Flåklypa Grand Prix».
KLASSISK AUKRUST: Solan Gundersen i «Flåklypa Grand Prix». Vis mer

-  Det sier vel en del om norsk film at mange replikker man husker er fra Wam & Vennerød-tida. «Erru hore?» fra «Hotel St. Pauli» er det jeg kaller en god kalkunreplikk. Skal jeg velge en, må det bli «Dra meg baklengs inn i fuglekassa» , som kommer fra Norges beste film, «Flåklypa Grand Prix», sier Strzelecki.

Skuespiller Minken Fosheim trekker fram en replikk fra Nils Gaups «Hodet over vannet» som hun selv bruker i ny og ne.

-  Lene Elise Bergum sier en rekke ganger i filmen «Det har en naturlig forklaring!» på kav sørlandsk, selv når hun på slutten av filmen står i ei bøtte med sement. Det var en gjenganger i den filmen og er blitt flittig brukt i vår familie også, forteller Fosheim.

Vær snekker!

Filmguru Pål Bang-Hansen synes sin egen replikk fra «Gategutter», «Jeg skal bli blikkenslager!» , bør komme høyt opp på listen.

-  Jeg synes den er morsom siden det er min egen og ettersom jeg aldri ble noen blikkenslager. Den beste replikken kommer nok likevel fra «Ni liv», da Jack Fjeldstad blir funnet i en snøhule etter han har skåret av seg ni tær. Alle tror han er død, men han kommer like fullt med et sitat med glimt i øyet som jeg dessverre ikke husker helt på stående fot, opplyser Bang-Hansen.

Harald Heide-Steen Jr. trekker fram en av sine egne fra Olsenbanden:

-  Det jeg husker best er at jeg sa «Hvor er rattet?» og «Hvor er bilen?» som Dynamitt-Harry. Ellers var replikken «Vær snekker!» fra «Den farlige leken» et slanguttrykk som ble brukt i min tidlige ungdom. Frasen ble brukt i stedet for «Vær sikker».

Kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen er usikker på hva den beste norske replikken er, men den hun husker klart best er fra Hamsun-filmen «Pan».

-  Henry Moans «Jeg kommer med et brød til deg» står som et godt eksempel fra den tida språket i norsk film var teatralsk og unaturlig. Moan klarte det med bravur, sier hun.

Regissør Nils Gaup mener «Det er kommet noe vondt og uhyggelig mellom oss, Tone» er en kanonsterk replikk:

-  Den sier så mye at man strengt tatt ikke trenger å lage filmen. Husker ikke navnet på filmen, men replikken har brent seg fast.

FIKSER DET IKKE: «Døden på Oslo S»
HELMAKS: Olsenbanden.
FULL AV PENGER: «Bryllupsfesten».
UPULT: Sven Nordin i «Elling».