Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stem på Venezuela

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SIKKERHETSRÅDET: Høyres stortingsrepresentant Finn Martin Vallersnes kritiserer 29. august SVs Bjørn Jacobsen for å støtte Venezuelas kandidatur til FNs Sikkerhetsråd. Vallersnes stempler Venezuela som uskikket til dette ved hjelp av sleivete bemerkninger, som tyder på at hans utfall er basert på ideologiske ryggmargsreflekser mer enn kunnskaper. Men la oss se på situasjonen rundt valget til Sikkerhetsrådet, som står mellom Venezuela og Guatemala. Council on Hemispheric Affairs (COHA), et anerkjent Washington-basert forskningsinstitutt skriver i sin vurdering (www.coha.org) at Guatemala er uskikket til plassen. Dette begrunner de bl.a. med landets manglende vilje til å følge FNs anbefalinger om et rettsoppgjør etter den USA-støttede statsledede borgerkrigen som krevde 200.000 liv mellom 1962 og 1996. COHA avslutter sin rapport med at Venezuela er «beviselig» mer kvalifisert.

GUATEMALA er derimot USAs foretrukne valg, og Washington driver en intens kampanje for å blokkere Venezuelas kandidatur. Dette ikke så underlig, i og med at USA hadde mer enn én finger med i kuppforsøket mot Chávez-regjeringen i april 2002. Jeg antar at også Vallersnes vet dette og dermed har en viss forståelse for uoverensstemmelsene mellom Caracas og Washington. Chávez har som Vallersnes påpeker forsvart Irans rett til å ha et atomprogram, noe som bør sees på både som en valgkampstrategi overfor araberlandene, økonomisk alliansebygging, og et standpunkt mot en enorm internasjonal makt-ubalanse med ett sett regler for «Vesten», og andre regler for «Resten». Det er imidlertid en lang vei fra dette til å mane frem et bilde av Venezuela som en del av den såkalte «ondskapens akse» som Vallersnes forsøker.

DET POSITIVE med Venezuelas kandidatur er landets potensiale til å være en «buffer-stemme» mellom et krigskåt USA og de fremtidige rundene om Irans atompolitikk. Venezuela har videre tatt til orde for reformer av FN i retning av et mer reelt representativt internasjonalt organ, noe FN sårt trenger dersom det skal beholde sin legitimitet. Chávez-regjeringen har dessuten gjort svært store grep for å forbedre levestandarden for den fattige majoriteten i landet, selv om mange utfordringer gjenstår. Det vil være positivt om Sikkerhetsrådet får inn et land som har demonstrert handlekraft til å gjøre noe med vår tids mest prekære utfordring, nemlig fattigdom, og som har ryggrad til å stå opp imot stormaktsinteresser og USAs alenegang. Norge bør absolutt gi sin stemme til Venezuela.