Stemme som bærer

Meditativ skyggedans fra original stemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD: Arve Henriksen har valgt «Chiaroscuro» som tittel på sin andre CD, og «lys/skygge-kontrast» er et høvelig bilde på de 43 minuttene meditativ musikk. I likhet med «Sakuteiki», Henriksens debut-CD fra 2001, bekrefter «Chiaroscuro» at trompetist/vokalist/elektroniker Henriksen er en av de mest originale stemmene i norsk improvisasjonsmusikk, ikke bare billedlig, men også bokstavelig,

FOR HENRIKSENS

ordløse sang i strøkene rundt den høye C er så til de grader hans egen at vokalisten i perioder overskygger trompetisten. Det er ingen liten prestasjon, for også som instrumentalist er han sterkt personlig, om enn med et lite, men distinkt drag av Palle Mikkelborgs atmosfæriske tone i hornet denne gang. Aller mest fascinerende er imidlertid vekselspillet stemme- trompet, for i Arve Henriksens lavmælte uttrykk skjer det så sømløst at vokal og instrument blir forlengelser av hverandre.

GJENNOM

ti forløp - kall dem gjerne en suite - lar Henriksen mange av sine melodiøse stemme- og trompetimprovisasjoner spille ut mot store, rolige synthflak, Jan Bang (livesampling, samples) og Audun Kleive (trommer, perkusjon) tilfører små doser kreativ uro - lyder, pulser - som understreker uendelighetslengselen i Arve Henriksens naturkatedralske musikk. Flere av sporene, som «Blue Silk», der et fire toners tema repeteres som et mantra, gir assosiasjoner til både samtidsmusikk og gammel europeisk kirkemusikk, men når plata er sluttspilt, står likevel «Chiaroscuro» som nok en slående original utgivelse fra Rune Grammofon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer