MGP:

Stemmebråk: Slår tilbake med e-post

NRK ba lørdag morgen MGP-finalisten Jorn om å fjerne et innlegg på Facebook der han oppfordret sine fans til stemmegivning fra utlandet. Nå slår han tilbake mot NRK.

FIKK TILSNAKK: MGP-aktuelle Jorn måtte fjerne et Facebook-innlegg hvor han oppfordret sine fans til stemmegiving fra andre steder enn Norge. Foto: NTB.
FIKK TILSNAKK: MGP-aktuelle Jorn måtte fjerne et Facebook-innlegg hvor han oppfordret sine fans til stemmegiving fra andre steder enn Norge. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den finalekvalifiserte MGP-artisten Jorn har fått tilsnakk fra NRK etter at han i går gikk ut på Facebook og oppfordret fans i inn- og utland til å stemme på ham under kveldens sending.

Artisten ga en detaljert beskrivelse av hvordan utenforstående kunne registrere seg hos NRK for å stemme på ham.

Like etter at Dagbladet etterspurte en kommentar om innlegget lørdag formiddag, ble det fjernet. Eirik Sandberg Ingstad, redaksjonssjef i NRK underholdning, erkjenner at de lørdag formiddag ha vært i kontakt med Jorn for å få innlegget fjernet.

På selve finaledagen forteller NRK nemlig at de ikke ønsker systematisk mobilisering av fanbaser i utlandet - noe redaksjonen tidligere har godkjent.

- Ble godkjent av NRK

Jorn deltar med låta «Faith Bloody Faith», og fikk den siste finalebilletten i den såkalte wildcard-runden tidligere denne uka.

Artisten har i flere tiår hatt en stor fanbase utenfor Norge, og benyttet derfor anledningen til å oppfordre sine utenlandske fans til å stemme under finalen lørdag kveld.

- Tidligere i februar spurte vi om det var mulighet for å mobilisere stemmer fra utlandet. Det ble godkjent av redaksjonen. Det er klart man mobiliserer når NRK sier at utenlandske stemmer teller, sier Jorns låtskriver, Åge Sten Nilsen, til Dagbladet.

Ifølge Sten Nilsen ble det sendt ut en mail i natt om at det ikke skulle mobiliseres stemmer fra utlandet. Han reagerer sterkt på at NRK endrer mening like før den store finalen.

- Dette er NRK sitt ansvar. De burde vært tydeligere på stemmereglene fra start.

FINALEKLARE: Keiino er klare for MGP-finale, og de forbereder publikum på at det kommer en overraskelse. Reporter: Lars Dønvold-Myhre. Video: Dagbladet / NRK. Vis mer

Misforståelse

Årsaken til at det går an å stemme på MGP-bidrag fra utlandet, er ifølge Ingstad at nordmenn i utlandet skal få mulighet til å delta i stemmegivningen, og ikke at utenlandske statsborgere skal påvirke resultatet.

- I dette tilfellet kan det tyde på at det har skjedd en glipp eller misforståelse i kommunikasjonen, og det beklager vi selvsagt, sier han til Dagbladet og legger til:

- Men det er en balanse mellom det å informere nordmenn i utlandet og gå aktivt ut å oppfordre internasjonalt, og dette må vi evaluere.

FJERNET: Her er innlegget NRK ba Jorn om å fjerne. Foto: Skjermdump.
FJERNET: Her er innlegget NRK ba Jorn om å fjerne. Foto: Skjermdump. Vis mer

- Frykter ikke konsekvenser

- For å kunne stemme må du opprette en norsk NRK-bruker. Ifølge Ingstad vil trafikkbildet, og dermed stemmene, monitoreres i sanntid.

Og vi har god og omfattende beredskap for å håndtere betydelige avvik fra det normale trafikkbildet, sier Ingstad.

- Vi ønsker ikke mobilisering av fanbaser i utlandet. Men vi frykter heller ikke konsekvenser i forbindelse med det, sier han.

Han ønsker ikke å kommentere hvordan NRK vil håndtere situasjonen dersom det skulle renne inn store mengder med stemmer fra utlandet.

- Erfaringer fra tidligere er at stemmer fra utlandet er av et lite volum, og ikke er utslagsgivende. Vi har god og omfattende beredskap for å håndtere betydelige avvik fra det normale trafikkbildet. Av sikkerhetsmessige grunner ønsker jeg ikke gå i detalj på hva dette konkret innebærer, sier redaksjonssjefen.

Jorn sier til Dagbladet at han er midt i en generalprøve. Han forteller at han «ønsker fokus på musikken, ikke at det spores av fra det viktigste, nemlig å levere tungrock i MGP».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer