LEDER

Dagbladet mener:

Stemmefiske som gir flekker på flagget

Norske diplomater valfarter verdens diktaturer for å sikre seg stemmer til en plass i FNs sikkerhetsråd. Også i FN må vi huske på at posisjoner kan komme med en pris vi ikke bør akseptere.

KONGELIG STØTTE: Kronprins Haakon besøker FN for lanseringen av Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd. Nå dras diktaturer også inn i valgkampen for Norge.Foto: Pontus Hook / NTB scanpix
KONGELIG STØTTE: Kronprins Haakon besøker FN for lanseringen av Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd. Nå dras diktaturer også inn i valgkampen for Norge.Foto: Pontus Hook / NTB scanpix Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Norge - stormakten i fredsdiplomati, fisk og menneskerettigheter – jobber hardt for å få en plass i FNs sikkerhetsråd. Så hardt at millionene flyr og innleide diplomater fyker mellom hovedstedene i flere verdensdeler. Norge kjemper mot Canada og Irland om en av to ledige plasser i Sikkerhetsrådet i perioden 2021 – 2022, og marginene er små. Derfor pågår en global norsk kampanje som i første halvår kostet 11 millioner kroner.

KONFLIKT: Forholdet mellom USA og Iran har blitt ekstra spent den siste tiden. Fra talerstolen på FNs generalforsamling ga USAs president Donald Trump klar beskjed om hva han synes om Iran. Video: AP Vis mer

Vi er enige i at Norge bør forsøke å få en plass i Sikkerhetsrådet, og at det innebærer en kampanje for å verve støttespillere. I dette valget har 192 land en stemme hver, uansett størrelse, folketall eller militær makt. Spørsmålet er hvordan vervingen skjer, hva slags signaler kontaktene sender og hvilke forpliktelser Norge påtar seg for å få stemmer.

I en reportasje avdekker VG at stemmejakten har gått til noen av verdens verste diktaturer, og at tidligere toppdiplomater er engasjert for å gjøre jobben. Utenriksdepartementet nekter å si noe om hva som foregår under disse forsøkene på å verve stemmer, ut over at Norges politikk i FN ligger fast. Innholdet i disse «stemmebytteavtalene» skal holdes hemmelig. Hvor fast norsk politikk egentlig er, kan derfor ikke vurderes.

Noe er likevel kjent. Ifølge nyhetsbyrået Asia Plus har Tadsjikistan lovet å støtte Norges kandidatur til sikkerhetsrådet etter et besøk av en norsk diplomat. Til gjengjeld skal Norge gi Tadsjikistan støtte ved valget til dette viktige FN-organet for perioden 2028-2029. Tadsjikistan er ifølge en rekke menneskerettsorganisasjoner en av verdens mest autoritære og korrupte stater der opposisjonelle blir torturert. Også landene Tsjad, Burundi, Den Demokratiske Republikken Kongo, Usbekistan og Turkmenistan har fått besøk av norske diplomater på stemmefiske. Disse landene er blant de minst demokratiske landene i verden ifølge globale frihetsindekser.

Vi tror ikke diplomati kan være noe kappløp i altruisme eller moralsk renhet. Samtidig kan Norges troverdighet når det gjelder demokrati og menneskerettigheter raskt uthules hvis vi inngår avtaler med diktaturer. Her husker vi f.eks. lydrikeavtalen med Kina der Norge anerkjente Kinas «territorielle integritet» og «kjerneinteresser». Dette knefallet vakte internasjonal oppsikt. Også i FN må vi huske på at posisjoner kan komme med en pris vi ikke bør akseptere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer