Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stemmen fra framtida

Appen The Early Edition vekker deg med siste nytt, levert av en vennlig, men noe uferdig robotstemme.

APPVÅKNING: The Early Edition er en norskutviklet app som vekker deg med nyheter, værmelding og oppmuntrende tilrop. Foto: Capsule.fm
APPVÅKNING: The Early Edition er en norskutviklet app som vekker deg med nyheter, værmelding og oppmuntrende tilrop. Foto: Capsule.fm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Spike Jonzes jordnære science fiction-film «Her», som har norsk premiere 14. februar, blir hovedpersonen dypt forelsket i datmaskinens operativsystem. Tenk deg en meget intelligent og sexy videreutvikling av Apples stemmestyrte assistent, Siri, eller en søtere og mer vennligsinnet utgave av den løpske datamaskinen HAL 9000 i Stanley Kubricks "2001: En romodyssé".

Vi befinner oss i en ikke alt for fjern framtid. Theodore Twombly, spilt av Joaquin Phoenix, er midt i et eksteskapsbrudd. Han finner trøst i samtalene med den milde, hese stemmen til operativsystemets avatar Samantha, spilt av Scarlett Johansson. Etter hvert utvikler det seg til et «gjensidig» forhold, med påfølgende eksistensielle komplikasjoner og drøfting av vårt stadig mer intime og problematiske forhold til informasjonsteknologi og kunstig intelligens.

Noen har visstnok sammenliknet en ny norskutviklet app, The Early Edition, med filmens virtuelle Scarlett Johansson.

The Early Edition (som ikke må forveksles med nyhetsappen The Early Edition 2) vekker deg om morgenen til ønsket tid med nyheter, værmelding, visdomsord og musikk. En vekkerklokke for vår tid, der nyheter, vær og oppmuntrende tilrop serveres på norsk eller engelsk av en eller flere syntetiske stemmer som ved hjelp av avansert programvare, hovedsaklig skrevet i Googles programmeringsspråk Go, konverterer data og innholdsstrømmer til naturlig språk.

Skjønt naturlig og naturlig, fru Blom.

Teknologien er ikke perfekt, og tidvis knirker det ganske hardt i sammenføyninger, rytme og uttale, som dårlig autotune. Dette er neppe utviklernes feil. Denne typen teknologi er rett og slett ikke kommet lenger. Merkelig nok. Mulighetene for personalisering av innhold i The Early Edition er også foreløpig temmelig begrensede. 

For meg, et morgengrettent b-menneske som foretrekker minst en halvtimes absolutt stillhet mens koffeinet gradvis løfter meg opp av den komatøse tilstanden, er det noe nær et skrekkscenario å skulle vekkes av en lett syntetisk stemme som med pussig intonasjon feilaktig påstår at «You're well prepared for an active day», eller som sier «no need to be all serious» og drar en vits etter en nyhet om at halve Syria trenger nødhjelp.

STORT POTENSIALE: I dag er The Early Edition en avansert vekkerklokke, men bruksområdene for kombinasjonen av taleteknologi og kunstig intelligens er mange. Såkalt utvidet virkelighet, der appen beskriver det du ser på (under), kan være et naturlig anvendelsesområde i framtida. Foto: Capsule.fm
STORT POTENSIALE: I dag er The Early Edition en avansert vekkerklokke, men bruksområdene for kombinasjonen av taleteknologi og kunstig intelligens er mange. Såkalt utvidet virkelighet, der appen beskriver det du ser på (under), kan være et naturlig anvendelsesområde i framtida. Foto: Capsule.fm Vis mer

Mindre gretne sjeler vil kanskje finne teknologien fullt brukbar allerede, og den videreutvikles dessuten fortløpende. Det vil også gradvis bygges på med mer innhold og funksjonalitet.

The Early Edition er allerede en av de mest populære nedlastingene i norske App Store, og den skal snart lanseres i det tyske markedet, der selskapet har fått stor oppmerksomhet,  med et velvoksent tv-reklamebudsjett.

Selskapet bak heter Capsule.fm, er Berlin-basert med totalt ni ansatte, og drives av to norske hovedaksjonærer, Espen Systad og Tor Langballe, sammen med den australske designeren Danielle Reid. Driftsmidlene kommer fra salget av nettjenesten Origo til Amedia, samt en million euro i venturkapital som selskapet vant i en presentasjonskonkurranse i London i 2012.

Potensialet for kombinasjonen av kunstig intelligens og taleteknologi er meget stort. På sikt er ambisjonen til Capsule.fm å utvikle en bredere platform for strømming av talebasert innhold, der tekst og data omgjøres til tale.

Det kunne være unektelig være praktisk: å få de siste nyhetene fra nettavisa og oppdateringer fra sosiale medier lest opp på badestranden om sommeren, for ikke å snakke om hvor mye tryggere det ville være om epost og sms ble lest opp for deg i bilen. Til Teknisk Ukeblad sier Systad at Capsule FM har tall som viser at 50 prosent av bilførere som kjører alene sjekker e-post og mobilen mens de er i trafikken. Ulike typer bruk i såkalt utvidet virkelighet, der appen beskriver det du ser på, for eksempel i museer, gallerier og på byvandringer, er også lett å forestille seg.

En liten og meget tidlig smak av dette får man altså med The Early Edition. «Jan Omdahl ta vare på deg, ikke glem at Capsule Fm digger deg.» Men konkurransen på nattbordet er knallhard. Om jeg vil ha noe mer enn ringetonen Marimba har jeg nemlig allerede en dings som vekker meg, forteller hva klokka er og gir meg de siste nyhetene, levert med perfekt tale av ekte journalister.

Den kalles en klokkeradio.

image: Stemmen fra framtida
Hele Norges coronakart